HomeInfrastructuurGasunie kijkt al weer verder dan drijvend LNG-opslag
Drijvende LNG-Opslag Eemshaven

Gasunie kijkt al weer verder dan drijvend LNG-opslag

Gisteren kwam de eerste lading vloeibaar aardgas aan bij de nieuwe drijvende opslag in de Eemshaven. In recordtijd van zes maanden wisten Gasunie en constructiepartners, waaronder Stork, A.Hak, Bam en Fluor, de opslag van vloeibaar aardgas met tweederde uit te breiden. En Gasunie kijkt inmiddels verder.

Door uitbreiding van de LNG-terminal op de Maasvlakte en deze drijvende installatie is totale capaciteit in Nederland zelfs verdubbeld naar 24 miljard kubieke meter aardgas per jaar, beschikbaar voor het Nederlandse aardgasnetwerk. Een razendsnelle reactie op de Oekraïne-crisis.

Waterstof en ammoniak

Inmiddels kijkt Gasunie verder dan de korte termijn. De twee drijvende opslagfaciliteiten worden voor vijf jaar gehuurd. Grote kans dat tegen die tijd op het stuk grond achter de tank een terminal is verrezen voor de opslag van waterstof en mogelijk ook ammoniak. Gasunie verwacht veel van de rol van waterstof in de energietransitie. En ammoniak kan een belangrijke drager worden om waterstof overzees te transporteren. Precieze plannen daarvoor zijn nog in de maak. Voor de Maasvlakte heeft het bedrijf al concretere plannen op dit gebied. Zie ook de vlog die we maakten voor de Hydrogen Trail Europe.

 

Acht miljard

De drijvende opslag-units (FSRU’S): de Eemshaven LNG en de Golar Igloo  zijn gehuurd voor een periode van vijf jaar en liggen in een van de havenbekkens van de Eemshaven. De inkomende boten die LNG transporteren meren op hun beurt schip-aan-schip aan tegen de Golar Igloo om te lossen. Van daaruit kan het worden overgeladen op de Eemshaven LNG.

Beide oplsag-units kunnen ‘hervergassen’ en gas inbrengen in het gasleidingnetwerk van Gasunie. Op de kade is een aardgasleiding en een leiding voor warm water aangelegd. Verder zijn er verbindingsleidingen tussen de FSRU’s voor het genoemde transport van LNG tussen de opslaginstallaties. Er is een nieuwe gasleiding vanaf de kade naar het al bestaande netwerk van Gasunie aangelegd. De gasleiding is, buiten de terminal geheel ondergronds. En hoewel het fysiek twee FSRU’s zijn, zal EemsEnergyTerminal de diensten aan de gebruikers leveren als één terminal. De EemsEnergyTerminal kan na verwerking van het aangevoerde LNG, in totaal acht  miljard kubieke meter aardgas per jaar beschikbaar maken voor het landelijke aardgasnetwerk.

Terminal

Tot dit jaar had Nederland alleen een LNG-terminal in de haven van Rotterdam. Met de uitbreiding in de Eemshaven en de optimalisatie van de terminal in Rotterdam verdubbelt de importcapaciteit voor vloeibaar aardgas.

Bekijk een mooie film van de aankomst van de drijvende opslag.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl