HomeInfrastructuurOpslagGasunie werkt met Storag Etzel aan waterstofopslag in Duitsland
Toekomstige waterstofopslag Etzel

Gasunie werkt met Storag Etzel aan waterstofopslag in Duitsland

Gasunie wordt partner in het H2CAST pilotproject voor waterstofopslag in de Etzel cavernes in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Dat hebben de twee partijen vandaag bekend gemaakt. Voor Gasunie is deze deelname een eerste stap om ook in Duitsland ondergrondse opslag voor waterstof te ontwikkelen.

Met H2 CAvern Storage Transition (H2CAST) willen Storag Etzel en Gasunie met andere projectpartners onderzoeken of het mogelijk is om waterstof op grote schaal op te slaan in zoutcavernes bij het Duitse Etzel. De eerste stap hierin is een pilotproject, waarbij twee van de bestaande zoutcavernes geschikt gemaakt worden voor de opslag van waterstof. Gasunie zal daarbij de twee waterstofcavernes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden. Naar verwachting loopt het pilotproject tot 2026.

De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen door de perfecte verbinding met de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, nabij het toekomstige waterstofnetwerk Hyperlink van Gasunie en de Energy Hub Wilhemshaven.

Zoutcavernes

Han Fennema, CEO Gasunie licht toe: ‘Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Voor een goed functionerende waterstofmarkt is grootschalige opslag van waterstof een cruciaal onderdeel. Gasunie heeft de ambitie om zoutcavernes voor waterstofopslag te ontwikkelen in zowel Nederland als Duitsland.’

Schaalbaarheid

Storag Etzel is verheugd dat Gasunie heeft gekozen voor deelname aan het H2CAST-project in Etzel dat begin 2022 al van start is gegaan. Boris Richter, Managing Director van Storag Etzel: ‘De industriële schaalbaarheid van de ondergrondse opslag maakt de H2CAST pilot uniek. Gasunie zal het projectconsortium optimaal versterken, wat van strategisch belang is voor de locatie Etzel. Het pilotproject is een startpunt voor een toekomstige waardeketen om de opschaling van de internationale waterstofmarkt mogelijk te maken.’

De deelstaat Niedersachsen en de federale Duitse overheid dragen bij in de financiering van het H2CAST pilotproject. Andere partners in het project zijn DEEP.KBB, DLR, HARTMANN Valves, SOCON en TU Clausthal.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl