HomeArchiefGelderland geeft subsidie voor tachtig elektrische deelauto’s

Gelderland geeft subsidie voor tachtig elektrische deelauto’s

De provincie Gelderland wil dat zoveel mogelijk Gelderlanders gebruik maken van elektrische auto’s. Daarom komt er een subsidie om voor meer elektrische deelauto’s te zorgen. De regeling gaat in vanaf 1 mei 2019 en komt vijfduizend euro per auto.

In totaal stelt de provincie geld beschikbaar voor het exploiteren van tachtig elektrische deelauto’s. De regeling is niet voor particulieren maar voor bedrijven die meerdere deelauto’s aanbieden. De provincie ziet in autodelen een manier om elektrisch rijden voor iedereen betaalbaar te maken.

Duurder

Elektrische auto’s zijn fors duurder dan vergelijkbare fossiele auto’s. Daardoor is winstgevende exploitatie van elektrische deelauto’s lastig. Ter vergelijking: als u vier jaar lang 20.000 kilometer per jaar rijdt, is een elektrische auto tienduizend euro duurder dan een benzineauto. Dit komt vooral doordat elektrische auto’s duurder zijn in aanschaf. Met de subsidie van vijfduizend euro per auto, halveert de provincie dit verschil in kosten. Een aanvraag moet gaan om minimaal twee en maximaal tien elektrische auto’s.

Energiecoöperaties

Niet alleen bedrijven maar ook energiecoöperaties kunnen de subsidie aanvragen. De energiecoöperatie LochemEnergie startte enkele jaren geleden als eerste met het aanbieden van deelauto’s. Onder de naam Elektrip bieden ze elektrische deelauto’s aan in de kernen Almen, Eefde en Lochem. Samen met CoöperatieAuto in Rivierenland doen zij nu ook ervaring op met elektrische deelauto’s in Culemborg.

Duizend elektrische deelauto’s

Vanuit het Gelders Energieakkoord nemen deze energiecoöperaties het initiatief om een projectvoorstel uit te werken. Het doel is duizend elektrische deelauto’s in Gelderland. Samen met hen ontwikkelden ze deze subsidieregeling als eerste stap.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl