HomeArchiefGeluidsscherm met zonnecellen is groot succes

Geluidsscherm met zonnecellen is groot succes

De eerste resultaten van een proef met een nieuw type geluidsscherm op de A50 bij Uden zijn boven verwachting. Het scherm, Solar Highways, zet zonlicht om in elektriciteit. Het nieuwe ervan is dat de zonnecellen aan twee kanten licht opvangen. Je kunt ze dus in elke richting plaatsen.

De verwachting uit modelberekeningen was dat het geluidsscherm voldoende energie zou opwekken voor zo’n vijftig huishoudens. Uit de eerste metingen blijkt nu dat de opbrengst met tweehonderd megawatt per jaar zo’n twintig procent hoger is. Dat is voldoende energie voor zestig huishoudens. Of één miljoen kilometer elektrisch rijden. Of veertien kilometer snelweg verlichten.

Vervuiling van het scherm blijkt nagenoeg geen invloed te hebben op de opgewekte hoeveelheid energie. De komende maanden wordt de technische, organisatorische en financiële haalbaarheid van de constructie verder onderzocht.

Oriëntatie

Opvallend is dat het dubbelzijdige scherm van vierhonderd meter lang eigenlijk “verkeerd” staat. Het is niet gericht op het zonnige zuiden maar op het oosten en het westen. De ochtend- en middagzon worden daardoor wel steeds optimaal benut. Bovendien beperkt een speciaal ontwerp het effect van schaduwwerking tot het minimum. De som van de opbrengst aan de voor- en achterkant is vrijwel onafhankelijk van de oriëntatie van het paneel.

ECN part of TNO realiseerde de innovatie in opdracht van en in samenwerking met Rijkswaterstaat. Heijmans Infra bouwde het geluidscherm van vierhonderd meter lang en vijf meter hoog. Daarin zijn 1.600 vierkante meter zonnecellen verwerkt. De bovenste vier meter bestaat uit zonnepanelen.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl