HomeArchiefGerecycled asfalt bespaart 75 procent CO2

Gerecycled asfalt bespaart 75 procent CO2

KWS gebruikte voor het eerst honderd procent gerecycled asfalt op grote schaal. Bedrijventerrein Schiphol Trade Park in Hoofddorp kreeg het hergebruikte asfalt in zowel de onder-, tussen- en deklaag van de weg.

KWS produceert zijn gerecyclede asfalt in het eigen Highly Ecologic Recycling Asphalt (HERA) System, onderdeel van de Rotterdamse asfaltcentrale. Na de eerste pilot met gerecycled asfalt in de deklaag in 2017 is dit project de volgende stap in volledig gerecyclede asfaltwegen. In vergelijking met een reguliere asfaltconstructie bespaart KWS hiermee 75 procent op CO₂-uitstoot bij de productie van het asfalt.

KWS bracht het asfalt de afgelopen maanden in fases aan. Basis voor het asfalt is oud asfalt uit de regio. Een breker vermaalt dit  tot een homogene grondstof, die het HERA-Systeem opwarmt. Toevoeging van biologische verjongingsolie brengt de flexibele eigenschappen van de bitumen weer terug. Daarmee heeft de gerecyclede weg dezelfde eigenschappen als een nieuwe. KWS gebruikte al eerder gerecycled asfalt in de onder- en tussenlagen van asfalt, maar de grootschalige toepassing van dit asfalt in de deklaag is nieuw.

Indirecte verhitting

KWS produceert het asfalt in het HERA-Systeem dat het oude asfalt indirect elektrisch verhit. De indirecte verhitting geeft minder schade aan het oude asfalt en leidt tot minder emissie van schadelijke stoffen. De HERA draait daarbij voor honderd procent op natuurstroom.

Met deze duurzame variant draagt KWS bij aan de realisatie van de doelstelling van projectontwikkelaar SADC om het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te ontwikkelen. Dit sluit aan op de duurzaamheidsmissie van KWS om in 2040 een honderd procent circulaire infrastructuur te realiseren.

KWS brengt gerecycled asfalt aan

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl