HomeArchiefGerecycled asfalt voor N737 Innovatieroute

Gerecycled asfalt voor N737 Innovatieroute

Aan de N737, een belangrijke verkeersader in de provincie Overijssel voor het woon- en werkverkeer in Twente, vindt groot onderhoud plaats ter verbetering van de veiligheid van de weg. Voor dit project is de markt uitgedaagd om met innovatieve toepassingen te komen. Voor Strukton Civiel betekende dit een gelegenheid om te werken met Greenfalt, vrijwel 100 procent gerecycled asfalt.

Door in het project N737 Innovatieroute de markt uit te dagen om met innovaties te komen, kreeg Strukton Civiel Noord & Oost de gelegenheid om innovaties op het gebied van circulariteit toe te passen. Het bedrijf koos voor Greenfalt, asfalt dat voor nagenoeg 100 procent bestaat uit gerecycled asfalt, en het concept Duurzaam Verbreden. Deze innovaties sluiten aan op het MOTIS concept, dat staat voor Modulair Traffic & Infra Solution.

Innovaties

Het MOTIS concept is een modulaire innovatie die inspeelt op de toekomst en zorgt dat wegen veiliger worden. Door gebruik te maken van sensoren, dynamische informatiepanelen, een app en data analyse wordt het fundament gelegd voor de toekomstige communicatie tussen de infrastructuur en haar gebruikers.

Daarnaast is voor de N737 Greenfalt gebruikt. Voor het oog is dit asfalt zwart maar tegelijkertijd is het groen. Greenfalt is namelijk een combinatie van hergebruikt asfalt en gerecycled ballastmateriaal van onderlaag tot deklaag. Door te recyclen zijn aanzienlijk minder natuurlijke grondstoffen gebruikt en wordt CO2 gereduceerd. Greenfalt bestaat uit ongeveer 50 procent asfaltgranulaat, 47 procent spoorballastgrind/zand en 3 procent biobased toevoegingen en bitumen. Uit testresultaten is gebleken dat de kwaliteit, geluidsreductie en stroefheid van de deklagen voldoen aan de kwaliteitsnormen. Daarnaast hebben weggebruikers en omwonenden profijt van de voordelen van een stil, veilig en comfortabel wegdek.

Toekomst

Kernpunt van de strategie van Strukton is een transitie van een traditioneel aannemersbedrijf naar een technologiebedrijf. Het innovatieprogramma van bedrijfsonderdeel Strukton Civiel draait om drie pijlers: big data, mobiliteitsconcepten en circulariteit. De N737 Innovatieroute biedt Strukton Civiel en haar partners de springplank om deze innovaties gereed te maken voor de volgende stap: landelijke toepassing.

Rond 19 augustus start Strukton met de volgende fase voor het project N737 Innovatieroute. In deze fase wordt de duurzame verbreding van de weg toegepast en wordt een slimme kruising aangelegd die onder andere voordelen brengt in de spitsuren.

Bekijk hier een film over Greenfalt op de N737 Innovatieroute.

Delen:
Author