HomeArchiefGezocht: kandidaten voor nieuwe waterstofsubsidie
Electrolyser Gasunie

Gezocht: kandidaten voor nieuwe waterstofsubsidie

Klimaatneutraal geproduceerde waterstof helpt CO2-uitstoot te verminderen. Wie plannen heeft om daarin te investeren kan mogelijk steun krijgen vanuit het Europese project Important Projects of Common European Interest (IPCEI) waterstof. TKI Energie en Industrie roept partijen op zich aan te melden voor 22 september.

De Europese Commissie vindt grootschalig, klimaatneutraal geproduceerde waterstof van algemeen, Europees belang. Voor de gewenste opschaling zijn grote investeringen nodig. Met de Important Projects of Common European Interest (IPCEI) wil de Commissie investeringsprojecten uit diverse EU-lidstaten stimuleren. Het is de bedoeling dat projecten uit verschillende Europese lidstaten samen één geïntegreerd IPCEI-project vormen.

De subsidie ondersteunt de kosten van de hardware, bijvoorbeeld van een nieuwe installatie. Nederland en enkele andere lidstaten inventariseren of de markt voldoende belangstelling heeft. Pas bij voldoende belangstelling en budget leidt de IPCEI tot een subsidieregeling. Projecten krijgen dan vanaf eind 2021 de te verwachten ondersteuning.

Projectplan klimaatneutrale waterstof

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat roept geïnteresseerden op hun belangstelling te tonen. U doet dit door uw projectplan en verwachte investeringen aan te melden. Het gaat om investeringen in opwek, gebruik, opslag, transport en/of import van klimaatneutrale waterstof. U draagt daarmee bij aan de opschaling van klimaatneutrale waterstof in Europees verband. Bij voorkeur werkt u hierin al samen met meerdere ondernemingen in Europese lidstaten.

Registreer vóór 22 september

Heeft u belangstelling voor de IPCEI waterstof? Dan is het belangrijk dat u dit vóór 22 september 2020 17:00 uur kenbaar maakt. Doet u dat later? Dan wordt het moeilijker om deel te nemen aan het geïntegreerde Europese project. Tegelijkertijd verplicht u zich nergens toe. Ook het ministerie gaat met deze oproep geen commitment aan. U toont uw interesse door uw gegevens, projectplan en financiering, zoals een voorlopige begroting, door te geven.

Op 21 en 28 augustus organiseert RVO een informatiebijeenkomst over de IPCEI waterstof. Na het indienen van uw plan volgt in oktober mogelijk een matchmaking event. Daarin kunt u met Europese ondernemingen mogelijkheden verkennen voor een geïntegreerd, nog kansrijker project. Informatie over dit event wordt later bekendgemaakt.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl