HomeArchiefMijlpaal voor Avantium: bouw FDCA-fabriek kan beginnen

Mijlpaal voor Avantium: bouw FDCA-fabriek kan beginnen

Het bleef lang spannend, maar nu Avantium op drie essentiële punten haar zaken rond heeft, kan de bouw van de FDCA-fabriek in Delfzijl doorgaan. Deze gaat straks 5.000 ton furaandicarbonzuur per jaar produceren. Naar verwachting zal de bouw van de demofabriek eind 2023 klaar zijn.

De nieuwe fabriek is gebaseerd op door Avantium zelf ontwikkelde technologie. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen omzetten in FDCA. Dit is een belangrijke grondstof voor de nieuwe, groene plasticsoort PEF. Deze kan volledig uit plantaardige grondstoffen worden gemaakt. Bovendien is PEF goed recyclebaar en kwalitatief beter dan het gangbare PET-plastic dat uit aardolie wordt gemaakt.

Avantium kon de positieve investeringsbeslissing over de bouw van haar FDCA-fabriek nemen nadat het voldeed aan drie belangrijke voorwaarden. De engineering en het opzetten van de toeleveringsketen moest zijn afgerond, er moest voldoende financiering zijn, en er moesten voldoende afnamecontracten zijn getekend. Met de recente ondertekening van een term sheet van 90 miljoen euro voor schuldfinanciering, is nu voldaan aan de laatste uitstaande financieringsvoorwaarde.

Ontwerp

Het ontwerp van de fabriek is in 2021 afgerond. Avantium heeft ook al een EPC-contract met Worley getekend. De opleverdatum staat gepland voor het vierde kwartaal van 2023, waarna de fabriek in 2024 operationeel zou moeten zijn.

Voor de grondstoffen heeft Avantium een overeenkomst gesloten met landbouwcoöperatie Tereos. Deze levert fructose siroop die honderd procent bio-based is. De suikers in de siroop zijn afkomstig van onder meer suikerbieten, suikerriet, tarwe, mais, aardappelen, houtmeel of houtsnippers.

Financiering

Het totale financieringspakket voor de bouw van de FDCA-fabriek bestaat uit subsidies, aandeleninvestering van derden, eigen vermogen van Avantium en bankleningen. Avantium heeft een term sheet getekend van 90 miljoen euro met een consortium van kredietverstrekkers. Het gaat om vier banken – ABN AMRO Bank, ASN Bank, ING Bank en Rabobank – en het Nederlandse impact investeringsfonds Invest-NL. Elke bank heeft 15 miljoen euro toegezegd in de vorm van een banklening. En Invest-NL heeft 30 miljoen euro schuld toegezegd.

Afnamecontracten

Tot slot heeft Avantium ook getekende afnamecontracten die meer dan vijftig procent van de totale capaciteit van de FDCA-fabriek vertegenwoordigen. Onder de afnemers zijn chemiebedrijf Toyobo (Japan), polyesterfolieproducent Terphane (VS), drankenbottelaar Refresco (Nederland) en de internationale leverancier van harde verpakkingen Resilux (België). Avantium is nog in onderhandeling met verschillende potentiële internationale klanten om meer afnamecontracten te tekenen. Voor het polymeriseren van FDCA naar PEF heeft Avantium een overeenkomst gesloten met Selenis, een bedrijf dat wereldwijde actief is op het gebied van speciale polyesterproducten.

Vier procesunits

De FDCA-fabriek bestaat uit vier procesunits. De eerste unit dampt de fructosestroop in, waarna deze bij hogere druk en temperatuur, in aanwezigheid van methanol, wordt gedehydrateerd. In de tweede unit reageert het gevormde tussenproduct bij verhoogde druk en temperatuur met zuurstof tot ruwe FDCA. De derde unit zuivert het ruwe FDCA met waterstofgas. Verschillende bijproducten reageren hierbij tot minder nadelige stoffen of tot stoffen die bij de volgende stap kunnen worden afgescheiden. Vervolgens wordt FDCA in een fysische stap verder gezuiverd en gedroogd zodat het eindproduct, zuivere FDCA, ontstaat.

Proeffabrieken

Avantium heeft al twee proeffabrieken in Delfzijl. Met de eerste – Dawn – worden industriële suikers geproduceerd uit niet voor voedsel geschikte biomassa. De tweede demonstratiefabriek – Ray – zet industriële suikers om in plantaardige mono-ethyleen glycol (MEG), een duurzame grondstof voor de chemische industrie.

Joint venture

Avantium vormde eerder een joint venture met BASF – Synvina – om een commerciële fabriek voor de productie van FDCA van de grond te krijgen. De toenmalige fabriek zou een capaciteit van 50.000 ton per jaar krijgen en in Antwerpen worden gebouwd. BASF stapte echter uit de joint venture waarna de technologie van Synvina weer volledig terug in handen kwam van Avantium. Deze is daarop ondergebracht in dochter Avantium Renewable Polymers.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl