HomeTransitieGroene financiering voor energietransitieprojecten Gasunie
Gebouw Gasunie

Groene financiering voor energietransitieprojecten Gasunie

Gasunie heeft gisteren haar eerste groene obligatie uitgegeven, een lening van 300 miljoen euro met een looptijd van 9,5 jaar. Er was vanuit de markt een grote belangstelling; de inschrijving werd meer dan vijf keer overtekend. Met de opbrengst wil Gasunie een deel van haar energietransitieprojecten, zoals de aanleg van het nationale waterstofnetwerk, gaan financieren. Gasunie is de eerste gashoofdtransportnetbeheerder in de eurozone die een green bond uitgeeft. 

Op dit moment verwacht Gasunie tot en met 2030 ruim 5,5 miljard euro te investeren aan nieuwe infrastructuur voor transport en opslag van ‘duurzame’ gassen, zoals waterstof, afgevangen CO2, warmte en groen gas. Subsidies en het eigen vermogen van Gasunie zullen een deel van de financieringsbehoefte dekken. Voor het resterende deel wil Gasunie de komende jaren regelmatig green bonds gaan uitgeven.

Waterstofnet, Porthos en WarmtelinQ

De eerste projecten uit Gasunie’s energietransitiestrategie komen nu in de uitvoeringsfase. In Rotterdam is recent de eerste schop in de grond gegaan voor het nationale waterstofnet en heeft de onderneming groen licht gegeven aan Porthos, waar Gasunie samen met partners grootschalig CO2 gaat transporteren en opslaan. Ondertussen bouwt Gasunie aan WarmtelinQ, waarmee het bedrijf restwarmte uit de Rotterdamse haven gaat vervoeren naar huizen en bedrijven in de regio Den Haag en Leiden.

Groene bestedingsdoelen

Gasunie geeft aan dat bij het doen van investeringen in de energietransitie ook een ‘groene’ wijze van financieren hoort. De opbrengsten van een groene obligatie mogen alleen worden uitgegeven aan ‘groene’ bestedingsdoelen, die het bedrijf in een speciaal register moet bijgehouden. De Gasunie green bond past in het Green Financing Framework, dat Gasunie deze maand heeft gepubliceerd.  Dit Framework voldoet aan diverse belangrijke internationale standaarden op dit gebied.

Gasunie ziet dat de investeerders in deze groene obligatie voor een groot deel uit Nederland, Duitsland, en Frankrijk komen. In totaal was de obligatie meer dan 5 maal overtekend met meer dan 120 partijen die belangstelling toonden. De groene obligatie krijgt een notering aan Euronext Amsterdam.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl