HomeTransitieGroningen Airport faciliteert vliegen op waterstof met aanleg LH2-infrastructuur
Groningen Airport

Groningen Airport faciliteert vliegen op waterstof met aanleg LH2-infrastructuur

Groningen Airport Eelde heeft een overeenkomst gesloten om een infrastructuur voor vloeibare waterstof op de luchthaven aan te leggen. Het is de bedoeling dat de aanleg van deze infrastructuur ertoe bijdraagt dat vanaf 2027-2028 tests gedaan kunnen worden met vliegtuigen op waterstof.

Het vliegveld werkt sinds 2021 samen met New Energy Coalition om de luchthaven door middel van waterstoftoepassingen te verduurzamen. Groningen Airport Eelde positioneert zich sindsdien als eerste Hydrogen Valley Airport en wil de duurzaamste luchthaven van Europa worden. Tegen 2030 moet de grondafhandeling volledig emissieloos zijn. Hiertoe onderzoekt het onder andere de ombouw van materieel naar waterstofaandrijving.

Het is de ambitie van de luchthaven om op het luchthaventerrein groene waterstof te produceren. GroenLeven legde al een zonnepark aan met een vermogen van 21,9 MW. De opgewekte stroom kan worden gebruikt om via elektrolyse waterstof te produceren.

Groningen Airport Eelde sloot nu een overeenkomst voor de aanleg van infrastructuur voor vloeibare waterstof. De luchthaven werkt hiertoe samen met een groot aantal partijen, waaronder ENGIE, Airbus, RWE, NV NOM, Shell, Provincie Drenthe, New Energy Coalition, Conscious Aerospace, Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum,Groningen Seaports, Fokker Next Gen en Gasunie,

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl