HomeArchiefGroot onderhoud rijbaan A8 Schiphol

Groot onderhoud rijbaan A8 Schiphol

Schiphol voert tot en met 22 december onderhoudswerkzaamheden uit aan rijbaan A8 bij de oprit naar de Kaagbaan. Het asfalt en de betonfundering van de rijbaan lopen tegen het einde van de technische levensduur en zijn aan vervanging toe. Schiphol vervangt meteen ook de baanverlichting door duurzame ledverlichting. Bovendien wordt de afvoer van regenwater verbreed.

Vooral vliegtuigen die onderweg zijn naar de Kaagbaan, maar ook taxiënd verkeer van en naar de gates, gebruiken rijbaan A8 intensief. De rijbaan is onderdeel van een dubbele rondweg voor vliegtuigen. Vanwege het onderhoud kunnen taxiënde vliegtuigen tijdelijk slechts gebruikmaken van één rijbaan. Dit betekent tweerichtingsverkeer op één rijbaan.

Daardoor is het alleen mogelijk om óf naar de Kaagbaan, óf naar de Aalsmeerbaan te taxiën. Daar komt bij dat het vanwege de veiligheid niet mogelijk is de Zwanenburgbaan en de Kaagbaan tegelijkertijd in te zetten voor startend vliegverkeer in zuidelijke richting. Luchtverkeersleiding Nederland zet daarom de Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan vaker in tijdens de onderhoudsperiode. Alleen als er maar één start- en landingsbaan nodig is, kunnen vliegtuigen gebruikmaken van de Kaagbaan.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

[email protected]