HomeArchiefGrootste batterij van Nederland op Accres terrein

Grootste batterij van Nederland op Accres terrein

Giga Storage en Eneco starten met de realisatie van de grootste batterij van Nederland; Giga Buffalo. De batterij krijgt een vermogen van maar liefst 24 megawatt en 48 megawattuur. Met Giga Buffalo is het mogelijk productie van en vraag naar energie met elkaar in balans te brengen met behulp van groene energie. Hiermee is een verdere integratie van duurzame productiemiddelen in de elektriciteitsmarkt mogelijk en het levert naar verwachting een CO2-besparing op van ruim 23 duizend ton per jaar.

De bouw van GIGA Buffalo gaat dit jaar nog van start, zodat de batterij na de zomer van 2022 operationeel is. De elektriciteit die jaarlijks in de batterij wordt opgeslagen is ruim 30.000 megawattuur, te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van circa 9.000 huishoudens. Daarmee wordt Giga Buffalo ruim zes keer zo groot als de huidige Giga Rhino batterij. Eneco gaat de batterij langjarig huren van Giga Storage en inzetten voor haar energiediensten.

Energiebalans

Om het doel van verdere integratie van duurzame productiemiddelen te bereiken, gaat Eneco Giga Buffalo vooral inzetten voor voorspelfouten in vraag en aanbod van energie op de intraday handelsmarkt. Daarnaast zet men de batterij in voor ondersteunende diensten aan TenneT. Dit gebeurt dan dus volledig duurzaam. In de komende maanden wordt gewerkt aan de voorbereidingen van de bouw, zoals het finaliseren van de benodigde contracten met leveranciers en de financiering.

Smartgrid

Giga Buffalo wordt aangesloten op het smartgrid van Windnet op het terrein van Accres, onderdeel van Wageningen University & Research, nabij Lelystad. Hier wordt onder meer onderzocht hoe er zoveel mogelijk duurzame energie op het huidige elektriciteitsnet gezet kan worden.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl