nieuws

Grote storing Shell: te snel inschakelen spanning

Publicatie

8 jan 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – De grote stroomstoring in en rond Hoogvliet, waardoor Shell Pernis plat kwam te liggen, is ontstaan door het te snel inschakelen na werkzaamheden van een hoogspanningsverbinding. De 65 fabrieken van de raffinaderij zijn twee weken later nog steeds niet allemaal opgestart.
Eneco heeft na onderzoek vastgesteld dat op 14 juli te vroeg een hoogspanningsverbinding is ingeschakeld, terwijl die nog niet bedrijfsgereed was. De 150 kiloVolt-verbinding lag er tijdelijk uit in verband met werkzaamheden.
Eneco Netbeheer dacht dat het sein op groen stond toen de stations Oudeland en Waalhaven weer met elkaar werden verbonden. 'De hierdoor ontstane kortsluiting heeft geleid tot uitschakeling van het 150kV-station Oudeland en de eerder genoemde spanningsdaling elders in het industriegebied,' meldt het energiebedrijf.
De gevolgen van de fout waren enorm. Duizenden huishoudens in Hoogvliet en Poortugaal en het industriegebied Vondelingenplaat zaten zonder stroom. Vooral de petrochemische industrie ondervond hinder van het incident. Shell heeft zeer grote hoeveelheden overtollige gassen moeten affakkelen om te voorkomen dat de druk in de installaties te hoog zou oplopen. Er kwam een klachtenregen over de donkere rookwolken.
Shell zegt nog niet klaar te zijn met het eigen onderzoek naar het stilvallen van de fabrieken. Wel zegt een woordvoerder dat het lang duurt voordat alles weer draait. 'We zijn daarmee nog volop bezig. Dat kan niet in één keer, omdat er een volgorde in zit om dat te doen, als het ware een ketting. En het moet veilig gebeuren, ook met oog op het milieu.'
Hij weet niet op welke termijn alle fabrieken weer in bedrijf zijn. Over de schade laat de woordvoerder zich niet uit. DCMR Milieudienst bestudeert in de Rijnmond de gevolgen voor het milieu van het incident op 14 juli. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend. In de regio zijn verhoogde concentraties zwaveldioxide, stikstofoxide, fijnstof en benzeen gemeten.
Zolang het DCMR-rapport niet gereed is, weet het Openbaar Ministerie in Rotterdam niet of een partij zal worden vervolgd. Opvallend is dat deze week bij een stroomstoring in Zeeland ook een grote raffinaderij (Total) stil kwam te liggen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.