HomeGrondstoffenBiogrondstoffenGunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor

Gunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor

Gunvor heeft vergevorderde plannen om in Rotterdam een biobrandstoffenfabriek te bouwen. De nieuwe installatie moet plantaardige en dierlijke oliën en vetten gaan omzetten naar 700.000 ton hernieuwbare gasolie per jaar.

Het gaat om een voorbehandelingseenheid en een hydrogeneringsinstallatie die uit twee productietreinen bestaat, elk met een capaciteit van circa 350.000 ton per jaar. En daarnaast nieuwe aansluitingen op een aantal opslagtanks en het tankenpark, en aansluitingen op de utility-systemen en bestaande procesinstallaties op de site in de Europoort.

Gunvor kocht de Rotterdamse raffinaderij in 2016 van Kuwait Petroleum en kwam direct met plannen om de raffinaderij te integreren in zijn supply chain en handelsplatform. De raffinaderij werd onderdeel van een wereldwijde handelsketen en daarom moesten de installaties een grote variëteit aan ruwe oliën kunnen verwerken in plaats van alleen olie uit Koeweit.

Smeerolie

Het bedrijf wilde indertijd ook een delayed coker unit (DCU) voor de productie van schone scheepsbrandstoffen bouwen, maar legde het project in 2018 stil. De vergunning voor de DCU wordt nu ingetrokken voor de bouw van de hydrogeneringsinstallatie.

Met de productie van smeermiddelen stopte Gunvor al snel na de overname. Het bedrijf zat niet in die handel en bovendien was er een flinke investering nodig om een hogere kwaliteit smeerolie te kunnen produceren. De nieuwe installaties moeten op de plek van de voormalige smeeroliefabriek komen te staan.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl