HomeInnovatieHaven Antwerpen krijgt proeftuin circulaire economie
Antwerpen NextGen District

Haven Antwerpen krijgt proeftuin circulaire economie

Met de aankondiging van de plasticrecyclagefabriek van PureCycle, is de invulling van het eerste deel van NextGen District, de hotspot voor circulaire economie in het hart van de Antwerpse havensite, afgerond en gaat nog dit jaar de eerste spadesteek de grond in. Port of Antwerp-Bruges heeft nu een aanvraagprocedure opengesteld voor circulaire demonstratieprojecten in dit gebied. Deze innovatiehub, NextGen Demo is specifiek bedoeld voor partijen die nieuwe technologieën willen testen en voor circulaire demoprojecten die het laboratorium ontgroeid zijn, maar nog niet commercieel rijp. 

Tijdens de eerste wervingsronde voor NextGen District eind 2021 bleek dat er een specifieke behoefte was aan een proeftuin voor demonstratieprojecten op het gebied van circulariteit. NextGen District heeft een oppervlakte van 88 hectare in de Antwerpse haven. Hier vestigen zich bedrijven met een focus op de circulaire economie. NextGen Demo is een zone binnen dit cluster die als proeftuin voor innovaties binnen de circulaire economie zal dienen.

Belangrijke partijen

Belangrijke partijen in de circulaire proces- en maakindustrie kozen al voor vestiging in het NextGen District. Zo investeert het Amerikaanse Plug in een groene waterstoffabriek, gaat Bolder Industries autobanden recycleren, zet Ekopak zich in voor circulair waterverbruik en zullen dankzij Triple Helix polyurethaanschuim en PET-schaaltjes worden gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen. Meest recente aankondiging was van PureCycle die er een fabriek voor polypropyleen-recycling zal bouwen. De bouw van de nieuwe faciliteiten begint dit jaar nog.

Vier domeinen

Voor de invulling van NextGen Demo zoekt Port of Antwerp-Bruges kandidaten (start- en scale-ups, spin-off bedrijven en pilootprojecten) die actief zijn in de duurzame en innovatieve chemie- en energietechnologie. Specifiek is er een focus op technologieën binnen vier domeinen: Waste-to-X (chemicaliën/brandstoffen), CCU (Carbon Capture & Utilisation), biogebaseerde technologieën en opslag van hernieuwbare energie en H2-technologieën.

Tot 31 maart kunnen geïnteresseerde partijen hun projectvoorstellen voor deze innovatiehub indienen via de website van Port of Antwerp-Bruges.

Amerikaans PureCycle investeert 250 miljoen euro in plastic recyclingfabriek Antwerpen

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl