HomeTransitieElektrificatieHaven Rotterdam versnelt aanbod walstroom
Walstroom haven Rotterdam

Haven Rotterdam versnelt aanbod walstroom

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft haar belang in Rotterdam Shore Power, een joint venture van Eneco en het Havenbedrijf, uitgebreid van 20 naar 50 procent. Daarmee hebben beide partners een gelijk aandeel. De joint venture heeft tot doel om de komende jaren het aanbod van walstroom in de haven verder uit te breiden en te versnellen.

Rotterdam Shore Power (RSP) ontwikkelt, investeert en exploiteert walstroominstallaties voor de terminals in de haven zodat schepen tijdens het aanmeren hun dieselgeneratoren kunnen uitzetten. Hierdoor is er vanaf aangemeerde schepen geen uitstoot van fijnstof, stikstof en CO2 in de haven.

2028

RSP verzorgt sinds 2022 walstroom voor de schepen van Heerema in het Calandkanaal. Hiervoor werd een nieuw onderstation aangelegd om 20 megawattuur aan stroom uit wind te kunnen leveren. Tevens zijn er projecten bij Boskalis (Waalhaven) en DFDS Ferries (Vlaardingen) van start gegaan. De komende jaren wil RSP het aanbod in de haven verder uitbreiden, zodat in 2028 alle diepzee containerterminals van walstroom zijn voorzien. Hiermee kan de uitstoot met 200.000 ton CO2 en 2500 ton stikstof per jaar worden verminderd.

Luchtkwaliteit

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam: “Walstroom is een belangrijk instrument om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en CO2 emissies te verlagen. Bovendien zorgt het voor 70% minder stikstofuitstoot per aangemeerd schip. Daarom pakken wij als haven een actievere rol om straks ook walstroom aan te bieden voor alle grote containerschepen in de haven.”

Potentie

As Tempelman, CEO van Eneco voegt toe: “De energietransitie is veelzijdig en de potentie van elektrificatie is enorm, walstroom in de Rotterdamse haven is een goed voorbeeld hiervan. Met een gelijk belang in onze JV Rotterdam Shore Power hebben het Havenbedrijf en Eneco een goede balans gevonden om samen de conversie naar walstroom te versnellen in de komende jaren.”

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl