nieuws

Haven Rotterdam verwerkt meer goederen

Publicatie

8 jan 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – De haven van Rotterdam heeft de eerste helft van dit jaar meer overgeslagen vergeleken met dezelfde periode van 2004. In totaal verwerkte de haven 185 miljoen ton goederen, een stijging van 5 procent. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam maandag bekendgemaakt.
Topman H. Smits toonde zich tevreden. De groei blijft volgens hem op een 'ongekend hoog' niveau, zeker gezien de matige economische situatie. Hij verwacht dat de haven dit jaar 2 tot 3 procent meer overslaat dan in 2004. Voor containers zal dit percentage rond de 10 uitkomen, aldus Smits.
De haven heeft de eerste zes maanden veel containers verwerkt. De overslag groeide met 6 miljoen ton tot ruim 45 miljoen ton. Dat was vooral te danken aan het Verre Oosten, Brazilië en het Baltisch gebied. De toename zal waarschijnlijk de tweede helft van dit jaar iets teruglopen. Dat heeft te maken met de verslechterende economische situatie en de lichte groei van de capaciteit in het noordwesten van Europa.
De haven behandelde ongeveer 1,5 miljoen ton meer kolen. De capaciteit van de terminals wordt beter benut door een betere spreiding van de aanvoer. De vooruitzichten blijven volgens het havenbedrijf gunstig. De overslag van ruwe ertsen en schroot nam 5 procent af tot 19 miljoen ton. De Europese staalfabrieken hebben hun productie verminderd wegens de oplopende voorraden en om de staalprijs te ondersteunen, aldus het havenbedrijf.
De aanvoer van ruwe olie daalde iets, twee procent, tot 51 miljoen ton, ten opzichte van het bijzonder goede overeenkomstige semester vorig jaar. De vraag naar olieproducten is groot en de raffinagemarges zijn goed. Deze fundamentele factoren houden de aanvoer van ruwe olie op een hoog niveau van 100 miljoen. ton of meer. Fluctuaties ontstaan voornamelijk door onderhoudsstops. Dit voorjaar lag Total Antwerpen enige tijd stil en er volgt nog één van de 10 raffinaderijen die vanuit Rotterdam worden beleverd. De overslag op jaarbasis zal daarom rond 101 miljoen ton liggen.
De aanvoer van olieproducten groeide met 31 procent tot dertien miljoen ton en de afvoer met negentien procent tot ruim zeven miljoen. In totaal werd 21 miljoen ton (26 procent) behandeld. De aanvoer van (stook)olie uit Rusland is wéér toegenomen en daarnaast groeit ook de import van lichtere producten uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Steeds meer raffinagecapaciteit wordt in die regio geconcentreerd. De Rotterdamse afzet van bunkerolie aan schepen, steeg vijf procent.
De overslag van overig nat massagoed, meest basischemicaliën, is toegenomen met vijf procent tot 13 miljoen ton (afvoer -6 procent, aanvoer +11 procent). Er is al voor het zesde achtereenvolgende jaar sprake van goede resultaten.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.