HomeTransitieElektrificatieHaven van Amsterdam krijgt elektrische CO2-arme cementfabriek
elektrische cementfabriek

Haven van Amsterdam krijgt elektrische CO2-arme cementfabriek

HES International en EMC Cement gaan samen een volledig elektrische cementfabriek bouwen in de haven van Amsterdam. De fabriek krijgt een initiële productiecapaciteit van 1,2 miljoen ton cement. Door toepassing van nieuwe technologie wordt het traditionele Portland-cement voor 70 procent vervangen. De energiebesparing is 90 procent ten opzichte van conventionele cementproductie en de CO2-uitstoot ligt een miljoen ton lager.  

EMC ontwikkelde een nieuwe technologie. Deze zogenaamde mechanische activering zorgt ervoor dat natuurlijk vulkanisch gesteente 70 procent van het traditionele Portland-cement kan vervangen. In de nieuwe fabriek kunnen ook secundaire stromen uit betonrecycling en andere mineralen (vliegas of staalslakken) worden verwerkt.

De bedrijven denken de fabriek eind 2025- begin 2026 in bedrijf te kunnen nemen. HES en EMC bouwen de fabriek op de bulkterminal van HES in de haven van Amsterdam. Om de beschikbaarheid van het product te versnellen, zullen de bedrijven tijdens de bouw van de fabriek een kleinere EMC-faciliteit op het HES-terrein plaatsen.

De productie van traditionele cementklinker zorgt voor een hoge CO2-uitstoot. Veel bedrijven in de cementindustrie richten daarom op CCS om de uitstoot tijdens het calcinatieproces van kalksteen te reduceren.

op de foto: Jeroen van der Neut, COO HES International en Atle Lygren, CEO en medeoprichter van EMC

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl