HomeArchiefHoe ga je om met waterstof?
Hoe ga je om met waterstof?

Hoe ga je om met waterstof?

In Groningen is vandaag WING, het testnetwerk voor waterstof, geopend. Met WING kunnen netwerkbeheerders, installateurs en andere technische organisaties trainingen met waterstof voor hun personeel organiseren. Maar ze kunnen ook fysieke tests uitvoeren en hun technologie demonsteren.

Nu de industrie beweegt van plannen maken naar realisatie van waterstofprojecten heb je ook een omgeving nodig waar de praktijk tot leven wordt gebracht. Waar bedrijven hun apparatuur in de praktijk kunnen laten zien, bewijzen dat het functioneel en veilig is. Denk daarbij aan cv-ketels, meetapparatuur en kleppen. Al deze apparatuur zal uiteindelijk over moeten gaan van aardgas naar waterstof. De industrie maakt op dat gebied al grote stappen, maar er hoort ook nog veel ontwikkeling en testen bij. Welke pakking heb je nodig, welke afsluiters zijn goed, gedraagt kunststof zich hetzelfde als staal?

De chemische industrie heeft al veel ervaring met waterstof, maar hoe vertaal je die naar een woonwijk waar je geen hek omheen zet? Je moet dat anders gaan organiseren. Binnen de WING-omgeving kunnen bedrijven veilig en verantwoord testen met waterstof, in een gecontroleerde omgeving en met kundige mensen. Bovendien kunnen ook studenten en technici oefenen en uitproberen.

Waterstof Innovatie Netwerk Groningen

WING staat voor Waterstof Innovatie Netwerk Groningen. Het testnetwerk bevindt zich in de energietransitie-proeftuin van EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen. Het systeem bestaat om te beginnen uit een container waarin maximaal 200 bar waterstof in vijf tubes van glasvezel is opgeslagen. Deze kunnen worden gevuld via een losstation. Het testnetwerk heeft vervolgens meerdere waterstofaansluitingen van 30 mbar tot 8 bar en zelfs een aansluiting met hogere druk is mogelijk.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl