HomeTransitieElektrificatieHolland Malt eerste emissievrije mouterij ter wereld
Malt

Holland Malt eerste emissievrije mouterij ter wereld

Holland Malt heeft van de organisatie ‘Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta’ de onderscheiding ‘Groene Groninger’ ontvangen. Het bedrijf ontvangt de prijs vanwege de duurzame transitie van de mouterij. Holland Malt in Eemshaven wordt de eerste emissievrije mouterij ter wereld.

Bij de productie van mout is veel warmte nodig. Mout is een hoofdingrediënt om bier te maken. Het zorgt tijdens het brouwproces voor de suikers die nodig zijn om te vergisten. Om mout te maken wordt gerst vochtig en warm gemaakt zodat het gaat ontkiemen. Vervolgens wordt het weer gedroogd. Voor deze processen is veel warmte nodig. Hiervoor wordt nu nog aardgas ingezet.

Warmtebuffer

Holland Mout gaat nu de eigen restwarmte gebruiken en een warmtepompsysteem inzetten. Zo heeft het bedrijf geen aardgas meer nodig. De mouterij bespaart hiermee ruim 18 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Om de duurzaam opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk in te zetten wordt er gebruikt gemaakt van warmtebuffers. Wanneer er een overvloed is aan zon en windenergie wordt deze opgeslagen en kan deze op een ander tijdstip ingezet worden. Het gehele warmtepompsysteem van Holland Malt draagt hiermee bij aan het noodzakelijke balanceren van het stroomnet.

Uiteindelijk wil Holland Malt vanaf 2024 volledig emissievrij en de eerste fabriek in de regio zijn die van aardgas volledig is overgeschakeld naar groene stroom.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl