HomeTransitieHollandse Kust Noord krijgt offshore zonnepark
Oceans of Energy in HKN

Hollandse Kust Noord krijgt offshore zonnepark

Oceans of Energy gaat in het windpark Hollandse Kust Noord offshore zonne-energie installeren en exploiteren. Dit is de eerste keer dat er een offshore zonnepark geïnstalleerd wordt in een windpark met hoge golven. Het zonnepark op zee wordt in 2025 gerealiseerd, het windpark is eind 2023 operationeel.

De koppeling van een offshore zonnepark met een offshore windpark zorgt ervoor dat de infrastructuur van het offshore elektriciteitsnet beter wordt benut. De zonnepanelen komen in de ruimte tussen de offshore windturbines te liggen, een efficiënte manier om de zee-ruimte te delen.

Het project Hollandse Kust Noord van CrossWind is daarnaast ook op een aantal andere punten innovatief. Zo is het het eerste windpark ter wereld waar een combinatie van batterijopslag en groene waterstofproductie op megawattschaal wordt geïnstalleerd. Ook zullen speciale wake control-technologieën worden ontwikkeld en gedemonstreerd (om de luchtstroming rondom de windturbine te optimaliseren).

CrossWind, die het park Hollandse Kust Noord bouwt en exploiteert, is een jv tussen Shell en Eneco. HKN wordt momenteel gerealiseerd op 18,5 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. De eerste windturbine is onlangs geplaatst. Oceans of Energy is een start-up, opgericht in 2016, die zich specifiek richt op offshore zonne-energie in ruwe zee. Hollandse Kust Noord van Crosswind is het eerste commerciële project van Oceans of Energy.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl