nieuws

Huiszoekingen bij managers Yukos

Publicatie

22 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Bij tientallen managers van het olieconcern Yukos in Moskou en elders in Rusland zijn huiszoekingen verricht. Dat meldde zondag het Russische persbureau Interfax.
Interfax haalde een lid van de raad van bestuur van Yukos aan, die de huiszoekingen vergeleek met de stalinistische zuiveringen van de jaren dertig. 'Mensen durven 's nachts nauwelijks thuis te blijven. Ze maken zich zorgen over de veiligheid van hun familieleden', zei hij.
Yukos en zijn dochterondernemingen zijn door de belastingdienst over de periode 2000 tot 2003 aangeslagen voor ruim zeventien miljard euro. De regering maakte vrijdag bekend dat zij op grond van een gerechtelijk bevel op 19 december een pakket met ruim driekwart van de aandelen in Yuganskneftegaz, Yukos' meest winstgevende dochteronderneming, gaat veilen. Met het geld dat de veiling opbrengt moet een deel van de miljarden aan achterstallige belasting worden betaald.
Interfax meldde zaterdag dat de Group Menatep, de houdstermaatschappij van Yukos, een aanklacht tegen de staat had ingediend met het oog op de voorgenomen veiling. Directeur Tim Osborne van Menatep sprak van 'de onteigening van onze bezittingen' en de noodzaak die 'op alle mogelijke juridische manieren te beschermen'.
Menatep is begin jaren negentig opgericht door voormalig Yukos-directeur Michail Chodorkovski. De maatschappij heeft zestig procent van de aandelen Yukos in handen. Chodorkovski, die al ruim een jaar vastzit op verdenking van belastingontduiking en fraude, is grootaandeelhouder in Menatep. Algemeen wordt aangenomen dat het Kremlin probeert Yukos over te doen aan bevriende zakenrelaties, vanwege de steun van Chodorkovski aan de oppositie. De staat zou daarmee meer greep krijgen op de belangrijke olie-industrie.
President Vladimir Poetin ontkent in een interview met Braziliaanse nieuwsmedia dat het onderzoek naar Yukos een politieke achtergrond heeft. 'Het is onjuist het criminele aspect van dit probleem te vervangen door politiek', zegt de president in het vraaggesprek, dat zondag verscheen op de website van het Kremlin.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.