nieuws

Huntsman breidt MDI-productie uit in Rotterdam

Publicatie

11 nov 2014

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Het project Venator moet in Rotterdam een uitbreiding van de MDI-productiecapaciteit naar 470 kiloton realiseren. In 2015 begint Huntsman met een onderzoek naar de haalbaarheid van het project.

Vervanging

Huntsman heeft in Rotterdam twee upstream MDI-fabrieken staan. MDI staat voor methyleendifenyldi-isocyanaat en is een grondstof voor polyurethaan, wat op zijn beurt bijvoorbeeld terug te vinden is als zacht schuim in matrassen. MDI 1 is al sinds de jaren zeventig in bedrijf, terwijl MDI 2 in 1997 in gebruik werd genomen.

Er wordt nog steeds volop geïnvesteerd in de fabrieken. Zo is het process control systeem van MDI 2 aan vervanging toe, zei maintenance manager Jan van Goolen in Petrochem 11, 2014. Dit staat ook voor volgend jaar op de planning.

Test-batches

In 2013 breidde Huntsman in Rotterdam al grondig uit met een MDI-splitter, die het mogelijk maakt dat MDI die uit de fabriek komt kan worden verdeeld naar verschillende vervolgprocessen in verschillende productketens (het Keystone-project). En afgelopen voorjaar werd een nieuwe polyolenfabriek in vier delen naar de site in Rotterdam gebracht. De fabriek was offsite in modules gebouwd en is de afgelopen maanden in de bestaande fabriek geïntegreerd (het Capstone-project).

De nieuwe polyolenfabriek heeft begin augustus al drie test-batches gedraaid. ‘Het ziet ernaar uit dat de installatie aan het einde van 2014 op volledige capaciteit van dertig kiloton per jaar draait’, zei commisioning manager Sjaak Legerstee in Petrochem 9, 2014. Huntsman gebruikt polyolen in combinatie met MDI voor de productie van polyurethanen.

EPCm

Bij de bouw van de MDI-splitter en de polyolenfabriek zorgde Tebodin voor ondersteuning met EPCm-diensten (Engineering, Procurement, Construction management). Die samenwerking beviel blijkbaar goed want Huntsman tekende in april voor twee partnerschapcontracten met Tebodin. De ene overeenkomst betreft alle technische projecten voor Huntsman Holland op basis van EPCm, de andere heeft betrekking op adviesdiensten. De contracten hebben een looptijd van vijf jaar.

Wereldwijde investeringen

Eerder dit jaar kondigde Huntsman al aan samen met partners in China te investeren in een nieuwe MDI-fabriek en een MDI-splitter. En op dit moment wordt de huidige capaciteit van de Geismarfabrieken uitgebreid naar vijfhonderd kiloton.

Lees hier het interview met commisioning manager Sjaak Legerstee in Petrochem 9, 2014

Lees hier het interview met maintenance manager Jan van Goolen in Petrochem 11, 2014.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.