nieuws

HYTE: contouren van ammoniakterminal op Maasvlakte

Publicatie

20 jun 2022

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Industrielinqs

Soort

nieuws

Tags

waterstof

In de tweede vlog ter voorbereiding op de Hydrogen Trail Europe (HYTE), bezochten we Gasunie op de Maasvlakte. Daar wil het samen met HES International en Vopak een importterminal bouwen voor groene ammoniak als waterstofdrager. Nog dit kwartaal beginnen ze met het basisontwerp. De ACE Terminal moet 2026 operationeel zijn. In de vlog wijst Johan Douma (Gasunie) aan vanaf het dak van een LNG-tank waar verschillende installaties komen.

Waterstof, gecombineerd met stikstof in de vorm van ammoniak, kan in grote hoeveelheden worden getransporteerd, opgeslagen en weer omgezet in groene waterstof. Daarnaast is groene ammoniak ook direct toepasbaar als CO2-vrije brandstof voor bijvoorbeeld de scheepvaart. Of als grondstof voor kunstmest.

Locatie

De drie partners hebben een locatie op het oog op de Maasvlakte in Rotterdam. Schepen van over de hele wereld kunnen daar aanmeren om groene ammoniak te lossen, en in de beginfase mogelijk ook blauwe. Bovendien zijn bestaande infrastructuur en logistieke faciliteiten van de Rotterdamse haven een belangrijke pre. Op het terrein is ook ruimte voor de ontwikkeling van een installatie waar ammoniak weer kan worden omgezet in waterstof. Deze installatie zal in de toekomst worden aangesloten op het nationale waterstofnetwerk van Gasunie.

Krachten bundelen

HES heeft een strategische locatie op de Maasvlakte met kadecapaciteit en directe toegang vanuit zee. Gasunie heeft een infrastructuur van bestaande opslagtanks en pijpleidingen. Vopak, met zes ammoniakterminals over de hele wereld, heeft ruime ervaring met de veilige opslag van ammoniak. Door de krachten te bundelen kunnen de partners de importlocatie voor groene ammoniak in Rotterdam binnen enkele jaren realiseren. De definitieve investeringsbeslissing moet nog vallen en zal onder meer gebaseerd zijn op contracten met afnemers en de benodigde vergunningen waaronder een MER-procedure.

Uitgangspunt is een onafhankelijke en open access infrastructuur waarbij de partners zelf geen eigenaar zullen zijn van de groene ammoniak. Binnenkort start een marktconsultatie waarin geïnteresseerde partijen hun belangstelling voor de levering, opslag en doorvoer van groene ammoniak en waterstof kenbaar kunnen maken. Verkennende gesprekken met internationale marktpartijen zijn al gaande.

Over HYTE

Wat zijn de huidige stappen in de Europese industrie richting emissievrije waterstof? En hoe passen deze in de volledige transformatie van de industrie? Industrielinqs gaat samen met vier young professionals op pad voor de HYdrogen Trail Europe (HYTE), van 27 juni tot en met 8 juli. Met podcasts, vlogs en journalistieke items zullen we verslag doen. Volg ons op Industrielinqs, www.industrieandenergy.eu en Linkedin.

Wanneer?

27 juni – 8 juli, 2022

– 27 juni start met een online Talkshow (10:00-11.30) vanuit Entrance in Groningen en bezoek Eemsdelta

– 28-30 juni Diverse stops in Duitsland

– 1 juli Zwitserland

– 4 en 5 juli Spanje

– 6 en 7 juli Frankrijk

– 8 juli België/Zuid Nederland

Wie?

– Tes Apeldoorn, process engineer Neste

– Carina Nieuwenweg, PhD Wageningen University & Research

– Lucy Schwartz, Project Manager waterstof Uniper

– Leon Rosseau, PhD Technische Universiteit Eindhoven

– Wim Raaijen, Founder/hoofdredacteur Industrielinqs

Hoe?

Met elektrisch vervoer en, waar mogelijk, met een waterstofauto.

Fotocredit: Wim Raaijen