HomeTransitieHyXchange publiceert variabele prijsindicator voor waterstof
Spotmarkt waterstof

HyXchange publiceert variabele prijsindicator voor waterstof

De waterstofbeurs HyXchange heeft de eerste variabele prijsindicator voor waterstof HYCLICX (Hydrogen Climate Certificate Index) gepubliceerd. De indicator is een instrument voor het inschatten van de variabele productiekosten voor hernieuwbare waterstof uit elektrolyse in Nederland.

HyXchange wil de handel in waterstof ontwikkelen, inclusief internationale handel en de import van waterstof. Ook is het de bedoeling om een prijsindex te ontwikkelen voor geïmporteerde waterstofdragers.

De nu gepubliceerde indicator is gebaseerd op de tijdstippen met de laagste elektriciteitsprijzen en een groot aandeel duurzame stroom. De indicator koppelt de variabele prijscomponent van waterstof aan de spotmarkt voor uurtarieven van elektriciteit. Hierbij gaat ze uit van elektrolyse als bron voor groene waterstof. Door het selecteren van de laagste set variabele uurprijzen voor stroom kan waterstof op een zo goedkoop mogelijke manier worden geproduceerd. Doordat de laagste uurprijzen grotendeels samenvallen met hoogste beschikbaarheid van zonne- en windenergie, kan tevens worden gezorgd voor afstemming met bijvoorbeeld de regels voor certificaten van herkomst van de waterstof.

HYCLIX publiceert prijsindicatoren voor groene waterstof en voor waterstof die geproduceerd is via gasreforming met afvang van de CO2. De methodologie is nu berekend voor de Nederlandse markt, maar kan ook in andere landen worden gebruikt.

Simulatieproject

Eerder voerde HyXchange een simulatieproject voor de toekomstige waterstof spotmarkt uit. In totaal namen 25 marktpartijen deel aan de simulatiebijeenkomsten. In dit project wordt de dagprijs gesimuleerd op het geplande landelijke waterstofnetwerk in Nederland, inclusief grensoverschrijdende uitwisselingen met Belgi├ź en Duitsland. Er is tevens onderzoek gedaan naar de balanceringsmarkt voor waterstof, vanwege het sterk fluctuerende karakter van waterstofproductie en -import.

Het HyXchange-handelsplatform is een initiatief van Gasunie, Havenbedrijf Rotterdam, de Port of Amsterdam, Groningen Seaports en North Sea Port (Vlissingen, Gent, Terneuzen).

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl