HomeArchiefIJmuiden krijgt haven voor bouw en onderhoud windparken

IJmuiden krijgt haven voor bouw en onderhoud windparken

Een baggerdepot nabij IJmuiden wordt omgebouwd tot haven voor de aanleg en het onderhoud van windparken op de Noordzee. Overheden, havens en Tata Steel sloten daarover vrijdag een convenant.

Het baggerdepot van het Rijk in de voormalige Averijhaven wordt ontwikkeld tot Energiehaven. De komende jaren worden steeds meer windparken gebouwd op de Noordzee en de Energiehaven is een belangrijke uitvalsbasis voor de aanleg en het onderhoud daarvan. Zo kan ze de bouw van de windparken Hollandse Kust West en IJmuiden Ver voor de Hollandse kust ondersteunen. Ook speelt de Energiehaven een belangrijke rol in de gewenste ruimte-intensivering en het versterken van de haveninfrastructuur in de regio.

De Energiehaven is gelokaliseerd aan de zeezijde van het Noordzeekanaal, vlak voor de sluizen van IJmuiden. Ze krijgt een oppervlakte van ruim vijftien hectare. Zowel het areaal van de huidige Averijhaven als ook het naastliggende terrein van vijf hectare van Tata Steel worden gebruikt om een openbaar haventerrein voor de offshore wind in te richten. Het haventerrein krijgt een kade van 580 meter. De verwachting is dat deze haven een belangrijke rol gaat spelen bij het (kosten)efficiƫnt aanleggen en onderhouden van windparken.

Delen:
Author