nieuws

Industrie in Delta op zoek naar meer synergie

Publicatie

25 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ANTWERPEN – Na een succesvol debuut in 2003 staat het congres Chemvision dit jaar in teken van ‘De keten versterken’. Veel aandacht zal daarbij uitgaan naar logistieke ketens, onderhoud en met name ook de energieproblematiek.
Zo zal Peter Claes, directeur-generaal van Fedichem oproepen tot een rationeler en evenwichtiger energiebeleid. Voldoende voer voor een debat waaraan onder andere Vlaams energieminister Kris Peeters en vertegenwoordigers van Electabel, Wingas en BP deel zullen nemen op 2 december in Stuurboord Antwerpen.
De chemische industrie in Vlaanderen en Nederland krijgt zware concurrentie van snel groeiende economieën, met name vanuit het Verre Oosten, in het bijzonder China. Het is daarom belangrijk om met vereende kracht aan de vitaliteit van de regio te werken. Deze behoefte klonk al door tijdens Chemvision 2003, waar topmanagers John Dejaeger (BASF Antwerpen) en Roelf Venhuizen (Shell Chemie Nederland) collega-directeuren opriepen tot meer overleg. Tijdens Chemvision 2004 komen zij vertellen over de vorderingen die inmiddels zijn gemaakt. Chemvision 2004 moet vooral de mogelijkheden van samenwerking in de keten belichten. Samenwerking lijkt van eminent belang om de concurrentiestrijd met andere regio’s aan te kunnen en om het investeringsklimaat gezond te houden. De onderlinge ketens tussen chemiebedrijven, overheden en toeleveranciers spelen daarbij een doorslaggevende rol. Denk bijvoorbeeld aan de keten op het gebied van energie en water. Hoe kan energie zo efficiënt mogelijk worden ingezet en levert de vrije markt inderdaad lagere prijzen op?
Ook in de onderhoud- en innovatieketen zijn er veel mogelijkheden voor meer efficiëntie en synergie. Door meer nadruk te leggen op de beschikbaarheid van installaties tijdens onderhoud en ontwerp kan er meer uit de installaties worden gehaald, wat een betere concurrentiepositie kan opleveren. Zo zal Degussa-topman Jan Van den Bergh ter voorbereiding op het tweede debat vertellen welke prioriteit onderhoud tegenwoordig krijgt in de directiekamer. En hoe wordt door productiebedrijven aangekeken tegen langdurige samenwerkingsverbanden met toeleveranciers en prestatiecontracten?
In het derde debat zullen de ketens op het gebied van de logistiek uitgebreid aan bod komen tijdens Chemvision 2004. Niet ‘eigen geul eerst’, zoals Roelf Venhuizen vorig jaar tijdens het congres aan de kaak stelde, maar gezamenlijk de logistieke verbindingen verbeteren. Dat is in het belang van de gehele industriële regio. Tijdens Chemvision 2004 zal René De Cleyn van Bayer Antwerpen het voorstel doen voor de oprichting van een multidisciplinair infrastructuur platform. Hij stelt vast dat er – zowel regionaal als grensoverschrijdend – te weinig overleg en coördinatie is met betrekking tot de meeste aspecten van de infrastructuur. ‘Veelal beperkt het zich tot individuele, losstaande pogingen. Dit kan worden verholpen met een gestructureerde aanpak van de infrastructuur.’ Chemvision is een platform voor scherpe en mogelijk vernieuwende inzichten. Politici, industriëlen, onderzoekers en journalisten zullen het thema vanuit verschillende invalshoeken benaderen en hun steentje bijdragen aan een constructief debat. Daarbij zullen oplossingen voor de toekomst centraal staan.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.