HomeTransitieCCUSIneos slaat CO2 uit Antwerpse fabriek op in Deense Noordzee
Nini platform Ineos

Ineos slaat CO2 uit Antwerpse fabriek op in Deense Noordzee

Ineos gaat zuiver CO2 dat afkomstig is uit de ethyleenoxide-fabriek in het Antwerpse havengebied opslaan in lege olievelden in de Deense Noordzee. Ineos wil nog dit jaar beginnen met de opslag van het CO2. Het bedrijf zal het afgevangen CO2 in vloeibare vorm per schip naar het Nini West-platform vervoeren. Dit platform ligt op 200 kilometer uit de westkust van Denemarken. Daar  Daar zal het als vloeistof geïnjecteerd worden in een voormalig olieveld.

Het betreft een pilot in het kader van het Greensand-project, dat uitgevoerd wordt door een consortium van 23 partijen, bestaande uit bedrijven, onderzoeksinstellingen en logistieke partners. In 2020 bevestigde DNV dat het Nini West veld geschikt is om 0,45 miljoen ton CO2 per jaar te injecteren. In december vorig jaar kreeg het project een financiële bijdrage van 26 miljoen euro van het Deense Energie Agentschap.

Site Ineos Zwijndrecht

Site Ineos Zwijndrecht

Uitbreiding

Als de pilotfase positief wordt afgerond, zal de opslag worden uitgebreid. In de periode 2022-2025 wordt dan ook het Nini Main veld als opslag gebruikt en ontstaat een totale opslagcapaciteit van 1,5 miljoen ton per jaar. In de laatste fase van het project wordt de opslagcapaciteit verhoogd tot 8 miljoen ton CO2 per jaar. In deze fase worden ook de andere velden in de zogeheten Siri Fairway benut.

Bilateraal akkoord

Om de export van CO2 voor opslag in Denemarken mogelijk te maken, sloten de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir, federaal minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne en de Deense energieminister Dan Jørgensen een akkoord. Het is voor het eerst dat een dergelijk bilateraal akkoord voor CO2wordt gesloten.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl