HomeArchiefInitiatiefwet GroenLinks voor CO2-heffing

Initiatiefwet GroenLinks voor CO2-heffing

GroenLinks heeft een initiatiefwet gepresenteerd voor een CO2-belasting, waarvan de opbrengst is bestemd voor verlaging van de energierekening van burgers.

Het invoeren van die CO2-belasting is voor GroenLinks noodzakelijk als het kabinet met de partij tot een politiek akkoord over het klimaat wil komen. Partijleider Jesse Klaver rekent erop dat de coalitie haar meerderheid in de Eerste Kamer zal verliezen en na maart niet langer om GroenLinks heen kan.

De initiatiefwet CO2-belasting regelt dat de grote industrie (bedrijven uit de ETS-sector) een belasting gaan betalen per ton CO2 die zij uitstoot. Het tarief dat zij betalen loopt op: in 2020 is dat 25 euro, in 2021 50 euro, vanaf 2030 wordt het 100 euro en in 2050 200 euro.

Volgens Klaver is een CO2-belasting nodig om twee redenen: ten eerste om de klimaatdoelen te halen. Ten tweede kan een CO2-heffing ervoor zorgen dat de kosten van het bestrijden van klimaatverandering eerlijk worden gedeeld.

De CO2-belasting brengt in 2021 volgens GroenLinks ruim 2 miljard op. Dat bedrag moet wat de partij betreft worden gebruikt om de energierekening voor mensen te verlagen door verhoging van de teruggave energiebelasting. Daarnaast kan een deel van het bedrag worden gebruikt om specifieke bedrijven te ondersteunen bij de omslag naar duurzame productie.

Delen:
Author