nieuws

Inspectie stoomleiding Delfzijl met geavanceerde drone

Publicatie

23 feb 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, inspectie, smart maintenance

Op het industrieterrein in Delfzijl is een stoomleiding van 2800 meter geïnspecteerd met een hightech drone. Tot nu werden de inspecties lopend gedaan.

De stoomleiding loopt tussen de bedrijven Eneco Bio Golden Raand en AkzoNobel. Deze wordt nu door Engie, Eyefly en Vliegend.nl geïnspecteerd met een droge, uitgerust met een 100 megapixel camera en infraroodcamera. Dit levert veelvoudige en betrouwbaardere informatie op. In plaats van steekproefsgewijs meten, wordt op deze manier de gehele leiding geïnspecteerd. Hierdoor kan de hele leiding digitaal in kaart worden gebracht. Dat maakt het mogelijk maakt om de leiding ieder jaar te vergelijken en afwijkingen te detecteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eventuele verzakkingen, corrosie en aantasting van coating.

Toestemming

De uitdaging bij de drone-inspectie is dat er over verschillende industriële bedrijven wordt gevlogen. Hier gelden strenge veiligheidseisen, zoals bijvoorbeeld de ATEX richtlijn, die van toepassing is op alle plaatsen waar ontploffingsgevaar kan plaatsvinden. Alle bedrijven moeten toestemming geven om te vliegen boven hun terrein, wat organisatorisch uitdagend is.

Bovendien moeten de uitvoerende partijen voldoen aan de strenge regelgeving rondom het vliegen met drones. Het is volgens de betrokken partijen de eerste keer dat een drone-inspectie op zo’n grote schaal in een industriële omgeving wordt uitgevoerd. Eerdere pogingen lukten niet omdat de technische mogelijkheden nog onvoldoende waren of vanwege het feit dat bedrijven geen toestemming verleenden om over hun terrein te vliegen. In Delfzijl hebben alle aanliggende bedrijven hun medewerking verleend.

Fotocredit: Groningen Seaports

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

Sloop en sanering Aluchemie kan beginnen