nieuws

Internationale start-up challenge levert meer dan 200 ideeën op

Publicatie

17 mrt 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

start-up

Wereldwijd is enthousiast gehoor gegeven aan AkzoNobels start-up challenge Imagine Chemistry. Meer dan 200 innovatieve aanmeldingen van start-ups, studenten, onderzoeksgroepen en wetenschappers zijn binnengekomen. Imagine Chemistry wordt georganiseerd in samenwerking met KPMG om specifieke maatschappelijke uitdagingen aan te pakken zoals een baanbrekende oplossing om plastic te recyclen. Daarnaast is het doel nieuwe duurzame kansen te vinden voor de chemietak van AkzoNobel.

Uit de meer dan 200 aanmeldingen kiest het chemiebedrijf 20 finalisten. Zij worden uitgenodigd voor een driedaags evenement in juni in AkzoNobels onderzoekscentrum in Deventer, waar de winnaars worden gekozen. “We zijn erg onder de indruk van het aantal en de kwaliteit van de aanmeldingen,” aldus Thierry Vanlancker, lid van AkzoNobels Executive Committee verantwoordelijk voor Specialty Chemicals. “Dit bewijst nogmaals dat chemie nog veel potentiële innovaties prijs moet geven.”

Imagine Chemistry zoekt gericht naar oplossingen op de volgende vijf gebieden: 

  • Innovaties in kunststofrecycling
  • Afvalwatervrije chemische installaties
  • Alternatieven voor kunststof op basis van cellulose
  • Biologische en afbreekbare surfactanten en bindmiddelen
  • Biologische bronnen van ethyleen

Daarnaast zijn er ‘open challenges’ voor brede ideeën op twee andere gebieden: hoogreactieve chemie & technologie en duurzame alternatieven voor bestaande technieken.

De challenge vormt onderdeel van een geïntegreerde benadering om de innovatiekracht van AkzoNobel verder in te zetten ter ondersteuning van de groeiambities van de onderneming. “Innovatie en duurzaamheid zitten in het hart van alles wat wij doen,” voegde Vanlancker toe. Het is onze strategische ambitie om te beschikken over de beste producten voor al onze markten, gebaseerd op samenwerking en open innovatie.”

Recente innovaties van AkzoNobels Specialty Chemicals zijn onder meer Bolikel XP, een biologisch afbreekbare voedingsstof (micronutrient) die efficiënt ijzertekorten in gewassen aanpakt; en Berol DR-B1, een duurzaam reinigingsmiddel voor consumenten en commerciële schoonmaakinstallaties dat buiten gebruikt kan worden, bijvoorbeeld bij het wassen van een auto.

Bron: AkzoNobel