interview

‘Ik houd pas op als we op honderd procent zitten’

Publicatie

7 dec 2016

Auteur

Dagmar Aarts

Categorie

iMaintain

Soort

interview

Tags

Delicia, maintenance manager

Bij de grootste hagelslagfabriek van Nederland wordt continu het aantal stilstanden en storingen verminderd. Het optimaliseren van processen en machines is dan ook wat Michael Donders, manager techniek en engineering, het liefste doet. ‘Ik wil graag altijd iets te vieren hebben.’ Michael Donders werkt als manager techniek en engineering bij Delicia in Tilburg waar het typisch Nederlandse product hagelslag wordt gemaakt. Het gaat onder andere om de hagelslag voor de huismerken van supermarkten, die allemaal met een eigen receptuur worden geproduceerd. Daarnaast maakt het bedrijf ook gecoate producten, zoals chocoladebolletjes voor in toetjes, chocoladepepernoten en chocolade snacks. Ook worden producten in de fabriek verpakt voor de klant. Met tien techneuten zorgt de onderhoudsafdeling dat de installaties in de fabriek in optimale staat blijven. En dat gebeurt nu heel anders dan toen Donders hier in 2009 net kwam werken. ‘Toen lag de focus veel meer op het oplossen van storingen. Nu besteden we onze tijd merendeels aan het voorkomen ervan. Om dat efficiënt te doen, hebben we de fabriek in drie gebieden verdeeld met elk een eigen technisch aanspreekpunt. Die monteurs monitoren elke maand het aantal storingen in hun gebied en maken een pareto-analyse van de meest voorkomende storingen. Die storing wordt aangepakt, zodat die niet meer terugkomt. De uitdaging is om steeds de juiste verbetering te vinden in plaats van elke keer brandjes te blussen.’ Verbeterproject Voor het team was de nieuwe werkwijze wel omschakelen. Donders: ‘Als je focus ligt op het oplossen van storingen, word je gedeeltelijk werkblind voor wat je doet. De ogen zijn nu geopend en medewerkers zien dat je inderdaad heel vaak een onnodige handeling doet of vaak hetzelfde probleem oplost.’ Een mooi voorbeeld van zo’n verbetering is een verpakkingsmachine. Deze machine verpakt tweehonderd pakjes hagelslag per minuut. Af en toe moet de machine volledig stil om over te schakelen op een ander product. Dan gaat hij bijvoorbeeld pure hagelslag verpakken in plaats van hagelslag van melkchocola. ‘Toen ik zei dat de omschakeling met de helft van de tijd kon, verklaarden ze mij voor gek. Maar het kan wel, je moet het alleen durven zien.’ Wanneer...

Voor leden

Lees gratis verder.

Alles lezen?

Abonneer nu en krijg toegang tot:

  • Alle verschenen artikelen
  • Bladerbare versies van het blad
  • Projectendatabase
Aanmelden
Bron: iMaintain 10, 2016