HomeArchiefInval ACM vanwege mogelijke handel met voorkennis energiemarkt

Inval ACM vanwege mogelijke handel met voorkennis energiemarkt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eind maart een inval gedaan bij een onderneming in de elektriciteitssector. De toezichthouder deed deze inval om te onderzoeken of de onderneming het verbod op handel met voorkennis op de energiemarkt heeft overtreden. Ook wil de ACM onderzoeken of de onderneming voorkennis op de juiste manier heeft gepubliceerd, zodat alle marktpartijen op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken.

De inval van de ACM is onderdeel van het toezicht op de naleving van de Europese verordeningĀ Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency (REMIT), dat tot de taken van de ACM behoort. Het doel van REMIT is marktmisbruik op de groothandelsmarkt voor energie op te sporen en tegen te gaan.

Signalen

De inval van de ACM is de eerste op het gebied van REMIT in Nederland. De ACM werkt op verschillende manieren aan het toezicht op de naleving van de REMIT-verplichtingen voor marktspelers. Zo heeft de ACM er in de afgelopen jaren aan gewerkt dat partijen hun REMIT-verplichtingen beter kunnen nakomen doordat zij hun organisatie hierop hebben ingericht. Daarnaast verzamelt de toezichthouder signalen over mogelijke overtredingen. Die signalen komen bijvoorbeeld van beurzen en brokers. Zij zijn verplicht om de toezichthouder te informeren als zij het vermoeden hebben van handel met voorkennis of van marktmanipulatie. Ook krijgt de ACM signalen vanĀ ACER, het agentschap van Europese toezichthouders. Als de signalen daartoe aanleiding geven, kan de ACM een formeel onderzoek starten. Met deze inval gebeurt dat.

Onderzoek

De inval is een eerste stap in het onderzoek naar mogelijke REMIT-overtredingen. Als de ACM tot de conclusie komt dat er overtredingen zijn begaan, dan heeft de onderneming de mogelijkheid om haar kant van het verhaal te vertellen voordat de ACM een sanctie kan opleggen. De ACM kan ook tot de conclusie komen dat er geen overtreding is begaan.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl