HomeArchiefIoniqa, Hiber en Inreda Diabetic benoemd tot Nationale Iconen

Ioniqa, Hiber en Inreda Diabetic benoemd tot Nationale Iconen

Oneindig hergebruiken van plastic PET-afval, een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is en een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes. De innovaties van Ioniqa (PET-upcycling), Hiber (satellietnetwerk HiberBand) en Inreda Diabetic (kunstalvleesklier), zijn door het kabinet benoemd tot Nationale Iconen.

Uit de ruim vijftig inzendingen selecteerde de jury, onder leiding van oud-minister Hans Wijers, het afgelopen jaar de tien finalisten. In het rapport schrijft de jury over deze finalisten: ‘Samen illustreren de projecten de innovatieve kracht en diversiteit van Nederland […]. Er bestaat een serieuze kans dat alle tien de projecten op hun eigen innovatieve wijze op korte of langere termijn een impact zullen hebben op de Nederlandse economie en de maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan.’

Het kabinet helpt de drie Nationale Iconen de komende drie jaar om hun ambities waar te maken. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Ioniqa

Ioniqa Technologies kan met haar technologie 25 procent van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. Dat gebeurt ook nog op een energiezuinige manier, met een CO₂-footprint die 75 procent lager is dan bij PET uit olie. Het proces is niet afhankelijk van de sterk fluctuerende olieprijzen, waardoor prijzen relatief laag en stabiel zijn.

Hiber

Hiber lanceerde in 2018 twee eigen satellieten, die elk minstens eens per dag de hele wereld bereiken. Daar waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van tien procent, bereikt Hiberband momenteel eens per dag ook de rest van de wereld. Het is betaalbaar, energiezuinig en werkt op elke mogelijke locatie. Daardoor zijn tal van maatschappelijke toepassingen mogelijk. Zoals die van het uitlezen van een grondwatersensor, waardoor boeren beter kunnen irrigeren, oogsten en bemesten. Een klant van Hiber is bijvoorbeeld een leverancier van zaden, die bij het product een IoT-app levert. Boeren in Afrika kunnen daarmee hun oogst met tweehonderd procent vergroten. Ook in de logistieke markt en generieke asset management liggen volop kansen voor het bedrijf. Hiber werkt samen met toonaangevende ruimtevaartinstituten en de ESA om hun producten verder te ontwikkelen.

Inreda Diabetic

Inreda Diabetic is opgericht door Robin Koops. Hij heeft als diabetespatiënt het apparaat zelf ontwikkeld en op zichzelf getest. Hij gebruikt het apparaat nu al maanden met goede resultaten. Ook de interniste-endocrinologe Arianne van Bon testte het apparaat bij haar patiënten, van wie de bloedsuikerwaarden verbeterden en de klachten verminderden. De kunstalvleesklier neemt de regulatie van bloedsuikerwaarden (glucose) over van mensen met diabetes type 1. Het is het enige bi-hormonale apparaat ter wereld dat volledig automatisch werkt en waarin alle componenten geïntegreerd zijn.

Delen:
Author