HomeArchiefJan-Willem van der Pol is Techniekheld 2020

Jan-Willem van der Pol is Techniekheld 2020

De speurtocht naar de Techniekheld 2020 is ten einde. Zowel de vakjury als de toekomstige techniekhelden van het VMBO kozen Jan-Willem van der Pol van Engie als beste van de laatste drie overgebleven kandidaten. Vooral zijn inzet om zijn kennis door te geven aan de jeugd maakt Van der Pol een echte Techniekheld.

Hij had het zelf niet verwacht, maar de bescheiden Techniekheld Jan-Willem van der Pol kreeg tijdens een verrassingsbezoek het verlossende woord van juryvoorzitter Jacques Reijniers: ‘Je bent de Techniekheld 2020’. Net als de meeste Techniekhelden die onze fabrieken, technische installaties en infrastructuur draaiende houden, ziet Van der Pol zijn inspanningen als ‘normaal’. Het feit dat hij zijn kennis en ervaring inzet om de techniekhelden van de toekomst op te leiden en begeleiden, geeft hem een lichte voorsprong. Met name omdat de schaarste aan technici steeds nijpender wordt.

Hybride docent

De 57-jarige Jan-Willem van der Pol is werkvoorbereider bij Engie. Maar daarnaast staat hij ook wekelijks een dag voor de klas bij het Techniek College in Rotterdam. In januari heeft hij daarvoor zijn diploma hybride instructeur behaald. Van der Pol: ‘In de energietransitie waarin we ons bevinden, hebben we nu juist extra handen nodig om samen die enorme uitdaging te kunnen oppakken. Door technisch personeel in te zetten als hybride instructeurs kunnen studenten enthousiast worden gemaakt voor de sector.’

De jury bestond naast Juryvoorzitter Jacques Reijniers Emeritus Hoogleraar Nyenrode uit wethouder van Gemeente Heemskerk Marieke van Dijk, Basisschoollerares en Onderwijsexpert bij FIX Maakonderwijs Michelle van der Kolk en uiteraard de Techniekheld 2019 Pip van Dijk (Cabot).

Kennis en ervaring doorgeven

Reijniers: ‘De Techniekheld is een voorbeeld voor de technische sector en motiveert daarmee kinderen en jongeren te kiezen voor een technische carrière. Met zijn beheerste en rustige uitstraling doorleeft Jan-Willem van der Pol techniek en straalt zijn liefde ervoor uit naar buiten. De ervaren praktijkman heeft een merkbare persoonlijke groei in de techniek doorgemaakt. Hij gebruikt zijn ervaring om jongeren verder te helpen op weg naar en in de techniekwereld. Van der Pol communiceert positief met jongeren en heeft goede aanvullende ideeën voor techniekpromotie. Het liefste ziet de techniekheld dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek. Hij is daarom terecht de winnaar van de verkiezing en Techniekheld 2020.’

Naast Van der Pol waren ook Andries Visser (Philips Drachten) en Jochen Schulz (OCI Nitrogen) genomineerd voor de Techniekheld 2020.

Verrassingsoverval

De jury en organisatie van de Techniekheld 2020 ging afgelopen woensdag in het geheim naar het kantoor van Jan-Willem van der Pol om hem te verrassen met de titel Techniekheld 2020. Bekijk zijn reactie in de video hieronder.

Delen:
Author