HomeArchiefJuni-editie Utilities in teken van waterstof en infrastructuur

Juni-editie Utilities in teken van waterstof en infrastructuur

In de juni-editie van Utilities staat Waterstof en infrastructuur centraal. De industriebrief die minister Eric Wiebes schreef, stuurt namelijk richting een duurzame basisindustrie. Daarin speelt waterstof een belangrijke rol. Waterstofgezant Noé van Hulst waarschuwt wel voor een al te roze bril. Hoewel de komende zes jaar grote projecten van de grond zullen komen, is nog veel meer nodig tot 2050. Dat de gasinfrastructuur moet worden aangepast, is evident. Maar dat geldt ook voor de elektrische infrastrucuur, warmte- en CO2-netten. Hopen dat de coronacris geen roet in het eten gooit.

In Utilities 4

Hoewel waterstof niet de silver bullit is die fossiele energie overbodig maakt, leveren de duurzame moleculen wel degelijk een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Waterstofgezant Noé van Hulst ziet dan ook zowel topdown als bottom up veelbelovende initiatieven. ‘ Er zijn momenteel tal van parallelle ontwikkelingen gaande die ervoor zorgen dat de komende vijf tot tien jaar echt grote sprongen kunnen worden gemaakt.’

De Visie verduurzaming basisindustrie die minister Eric Wiebes stuurde naar de Tweede kamer is hoopgevend voor de verduurzamingsplannen die de industrie heeft klaarliggen. Elektrificatie, schoon fossiel, groene waterstof, biologische en circulaire productie zijn de hoofdthema’s waar de Nederlandse industrie zich onderscheidt. De regering zal daarbij een regiefunctie vervullen in de uitrol voor de broodnodige infrastructuur.

Met de opkomst van duurzaam decentraal vermogen, ontstaat ook een mogelijkheid om netuitval te voorkomen. Lokale duurzame bronnen of batterijen van auto’s zouden een onderbreking in een hoger liggend net tijdelijk kunnen opvangen. Daarmee neemt niet alleen de leveringszekerheid toe, maar ontstaat ook ruimte voor extra duurzame energiebronnen.

Toen de unieke Clauscentrale in het Limburgse Maasbracht buiten bedrijf werd gesteld, functioneerde deze pas twee jaar. Nu, bijna zes jaar later, brengt een inbedrijfsnameteam van RWE hem weer in gereedheid om elektriciteit te produceren. Vanaf deze herfst levert de centrale weer het maximale vermogen, ruim 1.300 megawatt, aan het net.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl