HomeArchiefKabinet verdubbelt productie windenergie op zee
lhyfe

Kabinet verdubbelt productie windenergie op zee

Het kabinet wijst drie nieuwe gebieden voor windparken op zee aan en bevestigt twee al eerder aangewezen gebieden, samen goed voor 10,7 gigawatt (GW) windenergie. Met deze vijf gebieden verdubbelt de totale geplande capaciteit voor energie van wind op zee tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030.

De gebieden, onderdeel van het Programma Noordzee, liggen ten noorden en noordwesten van het land. Het kabinet besluit deze zomer waar de windparken precies komen binnen de aangewezen gebieden in de Routekaart 2030+.

Klimaatfonds

Het kabinet stelt voor om het Klimaatfonds in te zetten om een deel van de uitgaven te bekostigen. Het gaat hierbij om een bedrag van 1,69 miljard euro. Dit is onderdeel van de uitwerking van het Klimaatfonds, die het kabinet voor de zomer aan de Tweede Kamer stuurt. Het gaat dan onder andere om geld voor scheepvaartveiligheid, verduurzaming en aanpassing van de visserijsector. En versterking en bescherming van het Noordzee-ecosysteem. Maar ook voor de ruimtelijke inpassing van de stroomaansluiting op land. Voor deze aansluitingen zijn de procedures al gestart, of deze starten binnenkort, in nauwe afstemming met de omgeving.

De drie nieuwe windenergiegebieden hebben de volgende namen gekregen: Nederwiek, Lagelander, Doordewind. De andere twee herbevestigde gebieden zijn het noordelijk deel van IJmuiden Ver en het zuidelijk deel van Hollandse Kust (west).

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl