nieuws

Keynote Thomas Rau tijdens Duurzaam Geproduceerd

Publicatie

18 dec 2016

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Circulair, circulaire economie, Duurzaam, Duurzaam Geproduceerd congres, Thomas Rau

Tijdens Duurzaam Geproduceerd 2017 op 20 januari spreekt architect Thomas Rau over nieuwe economische modellen voor de industrie. Gebruik van producten wordt belangrijker dan bezit. Dat toont de opkomst van onder andere Airbnb en Uber wel aan. Echter wie draagt straks de verantwoordelijkheid over producten en de materialen waarvan ze zijn gemaakt? 

Afgelopen december publiceerde Thomas Rau het boek ‘Materials Matter’.  In het boek dat hij samen met zijn echtgenote, bedrijfseconoom Sabine Oberhuber schreef, stelt hij dat als een bedrijf iets maakt of ontwikkeld er ook mee verbonden moet blijven. In hun model Turntoo moeten producenten en hele industriële ketens in voorwaartse richting – en niet achteraf – afspraken maken over hun producten en door hun gefabriceerde materialen.

Licht als service

Een belangrijke basis voor Turntoo werd gelegd toen Rau zelf over zijn eigen verlichting ging nadenken voor een broodnodige renovatie van het pand waarin zijn bedrijf RAU architecten in 2010 was gehuisvest. Geinspireerd door de uitgangspunten van Cradle2cradle, vroeg hij Philips om een lichtplan te ontwikkelen. Toen de commercieel directeur van Philips Lighting bij hem op bezoek was, liet hij weten dat hij niet geinteresseerd was in de aanschaf van zijn lampen, maar dat hij behoefte had aan liocht in zijn kantoor. Dat moest Philips regelen. Een paar weken later presenteerde Philips met trots een lichtplan, waarin alle vereiste lampen voor de gewenste hoeveelheid licht opgetekend waren. Maar Rau had nog meer noten op zijn zang. Hij wilde licht afnemen van Philips en dus niet nog eens een aparte energierekening krijgen. Daarvoor moest Philips toch weer terug naar de tekentafel. Het resultaat was dat er niet alleen minder lampen nodig waren. Ook de energiebehoefte daalde fors. Op die manier werd RAU Architecten de eerste gebruiker van licht als een service en het energieverbruik daalde met maar liefst 44 procent.

Schiphol

Inmiddels is deze werkwijze voor Philips Lighting een nieuw verdienmodel geworden. Het bedrijf promoot Light As A Service wereldwijd met het merknaam Circulair Lighting. Zo heeft Philips samen met technisch dienstverlener Cofely, tegenwoordig Engie, volgens dit principe en met ondersteuning van Turntoo de verlichting van een van de terminals van Schiphol ingericht. Een hal van 9000 vierkant meter. Philips blijft eigenaar van de armaturen en de installaties en is samen met Cofely verantwoordelijk voor de prestaties en levensduur van de verlichting. Door deze aanpak wordt vijftig procent minder energie gebruikt. Bovendien gaan de armaturen 75 procent langer mee.

Meer over Duurzaam Geproduceerd 2017