HomeArchiefKoeltoren oorzaak legionellabesmetting Gent

Koeltoren oorzaak legionellabesmetting Gent

Het Belgische Agentschap Zorg en Gezondheid vond de oorzaak van de legionellabesmetting in de Gentse kanaalzone. Hoewel het agentschap het bedrijf niet bij naam noemt, meldt ze dat ze een overeenkomst vond in de afgenomen legionellastalen bij een van de fabrieken. Het bedrijf desinfecteerde al eerder zijn koeltoren. Het besmettingsgevaar is dan ook geweken.

Sneller dan verwacht vond het nationaal referentiecentrum een genetische overeenkomst tussen een legionellastaal uit een van de bemonsterde bedrijven en de legionellastalen van vijf patiënten. Daarmee kan men stellen dat deze vijf patiënten ziek geworden zijn door een infectie met legionellakiemen uit de koeltoren van dit bedrijf. Deze koeltoren is dan ook de meest waarschijnlijke besmettingsbron van de uitbraak van legionellose in de Gentse kanaalzone. Het bedrijf in kwestie voerde sinds de eerste meldingen van legionella op vijftien mei herhaaldelijke desinfecties uit waardoor het besmettingsrisico onder controle is.

Bronopsporing

Om de bron op te sporen, doet het nationaal referentiecentrum genetisch onderzoek op bij bedrijven genomen legionellastalen. Daarvan lieten twee bedrijven hoge waardes zien. Het laboratorium vergeleek de legionellabacteriën uit de stalen van de bedrijven met deze die in de stalen van patiënten.

Het nationaal referentiecentrum bevestigde dat ze een genetische overeenkomst vond tussen de stalen van het koeltorenwater van één bedrijf en vijf patiënten. Het bedrijf heeft de opdracht gekregen hun koeltorens dagelijks te blijven ontsmetten en dagelijks stalen te nemen. Als dat ontsmettingsregime niet haalbaar is voor het bedrijf, moeten zij hun koeltorens stilleggen.

Ook als uit een van de staalnames zou blijken dat er toch opnieuw een legionellagroei is in de installatie boven de norm van 100.000 kve/l, zal Zorg en Gezondheid de opdracht geven aan het bedrijf om hun koeltorens stil te leggen voor reiniging en desinfectie. Deze dagelijkse ontsmetting van de koeltoren moet het bedrijf blijven doen totdat zij het beheer van hun koeltoren veranderd en verbeterd hebben.

Gerechtelijk onderzoek

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek waarbij een onderzoeksrechter is aangesteld. De onderzoeksrechter vraagt aan de Vlaamse overheid om het geheim van het onderzoek te respecteren en geen namen van bedrijven te noemen.

Resultaten andere staalnames

Na de zeventien bedrijven die de inspectie als eerste onderzocht, nam men ook in nog andere bedrijven stalen. Van dertien bedrijven zijn daarvan nu de eerste resultaten bekend. Bij negen bedrijven werd geen legionellagroei teruggevonden. Bij zes bedrijven wel, maar in lage waardes minder dan 100.00 kve/l).

Gezondheidstoestand patiënten

Inmiddels overleden twee mensen ten gevolge van de infectie met legionella. Van de 32 patiënten zijn er intussen 21 mensen thuis. Nog negen mensen liggen in het ziekenhuis, waarvan twee op intensive care.

Lees ook de update: Papierfabriek bron van Belgische legionellabesmetting

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl