HomeArchiefWaterstofinstallatie geopend door koning
waterstofinstallatie

Waterstofinstallatie geopend door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in het Groningse Veendam de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie geopend. Deze installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers. Een belangrijke en concrete stap op weg naar een duurzaam, CO2-neutraal Nederland. Tijdens het bezoek kreeg de koning verschillende waterstoftoepassingen te zien op het gebied van de industrie en de mobiliteitssector. 

De waterstofinstallatie van HyStock zet één megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is volgens Gasunie daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal toepast. Doelstelling van het bedrijf is waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

Infrastructuur

Han Fennema, CEO van Gasunie: ‘Waterstof is een essentiële bouwsteen van de toekomstige energievoorziening. De waterstofinstallatie HyStock is eerste concrete stap om met de hele keten, van productie tot gebruik, gezamenlijk de schouders te zetten onder de noodzakelijke verdere opschaling van duurzame waterstof. Richting 2030 kunnen wij een deel van onze bestaande infrastructuur geschikt maken voor het transport en de opslag van waterstof. Zo draagt het duurzaam hergebruik van het bestaande gasnet bij aan het betrouwbaar en betaalbaar houden van onze energie.’

Omdat waterstof naar verwachting gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden getransporteerd en opgeslagen kan worden, kan het een grote rol spelen als schone energiedrager voor de industrie, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Het omzetten van stroom naar waterstof is een manier om verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op de vangen.

Delen:
Author