HomeArchiefKort nieuws: investeringen in innovatieve bedrijven
QPinch testopstelling bij Borealis

Kort nieuws: investeringen in innovatieve bedrijven

In de rubriek Kort Nieuws vandaag onder andere investeringen en een nominatie voor innovatieve bedrijven in Nederland en Vlaanderen en een samenwerking tussen Vlaamse havens en de Vrije Universiteit Brussel.

  • De Vrije Universiteit Brussels heeft een nieuwe leerstoel gelanceerd in samenwerking met Vlaanderen Circulair, de Vlaamse Zeehavens, de haven van Antwerpen-Brugge, North Sea Port en de haven van Oostende. De komende twee jaar zal de leerstoel ‘Circular Port Monitoring in Flanders’ zich richten op de ontwikkeling van een monitoringsysteem voor de sociaal-economische impact van de transitie naar een circulaire economie in havens. Door een monitoringssysteem voor de impact van de transitie te ontwikkelen, krijgen acties en ambities een zichtbare waarde. Het systeem is relevant voor alle havens wereldwijd. Prof. Dr. Elvira Haezendonck is aangesteld als leerstoelhouder.

 

  • Het Nederlandse bedrijf FLASC is genomineerd voor de European Inventors Award. Het bedrijf ontwikkelde een innovatief mechanisch energie-opslag systeem voor offshore windmolens. FLASC gebruikt een uniek vloeistof-zuiger mechanisme en gebruikt de oceaan om warmte te absorberen. Met het systeem zijn de verliezen minimaal.

 

  • Jeanine Tijhaar stopt per augustus als CFO van Eneco. Het bedrijf zoekt momenteel naar een opvolger. Tijhaar werkt sinds zeven jaar bij Eneco. Sinds 2021 is ze CFO van de onderneming. Tijhaar was nauw betrokken bij de verkoop van het bedrijf aan Mitsubishi Corporation en Chubu Electric in 2019.

 

  • De Belgische onderneming Qpinch, gespecialiseerd in innovatieve warmtewisselingstechnologie, heeft zes miljoen euro aan extra investeringen opgehaald. Capricorn, SFPIM, Sabic Ventures, Oak3Capital en de haven van Antwerpen-Brugge investeren in het bedrijf. een chemische warmtepomp of warmtetransformator. QPinch maakt gebruik van een reversibele chemische reactie om afvalwarmte op te waarderen en stoom te produceren. Met de investering kan het bedrijf haar technologie sneller naar de markt brengen.

 

  • Het Delftse bedrijf Newton Energy Solutions (NES) heeft 2,5 miljoen euro opgehaald. De investering komt van Fair Capital Impact Fund en de bestaande aandeelhouders Carteman Ventures, TNO, König Metall Group en Newton Energy Solutions zelf. NES ontwikkelt een innovatief energieopslagsysteem, de zogenaamde warmtebatterij.

Foto: Unit van QPinch opgesteld bij Borealis in Antwerpen  (c)Borealis

 

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl