HomeTransitieCCUSKort Nieuws: mijlpaal voor innovatieve CCU en overname op Chemelot

Kort Nieuws: mijlpaal voor innovatieve CCU en overname op Chemelot

In de rubriek Kort Nieuws vandaag een personeelsbericht, een overname, een uitbreiding, een winnaar en een mijlpaal:

  • Rainier van Roessel is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Lanxess. Hij volgt de terugtredende Matthias Wolfgruber op. Van Roessel is sinds 2022 lid van de raad van toezicht en werkt er sinds 2004 – het jaar dat Lanxess werd opgericht na afsplitsing van Bayer. Daar startte van Roessel zijn professionele carrière. Tussen 2007 en 2019 was de Nederlander lid van de Raad van Bestuur van Lanxess. Hans-Joachim Müller treedt als nieuw lid toe tot de Raad van Toezicht.

 

  • Boels Industrial neemt Safety shop Chemelot en haar activiteiten per 1 juli over van Sitech. Hiermee breidt Boels Industrial haar activiteiten uit met dienstverlening en verhuur van industriële veiligheidsmiddelen. Deze zijn gericht op dagelijks onderhoud en turnarounds in de procesindustrie en petrochemie. Sitech en Boels werkten al jarenlang samen. Sitech richt zich voornamelijk op totale uitvoering van turnarounds, maintenance operations en modificatieprojecten. Boels Industrial focust zich op de verhuur en dienstverlening van industrieel materieel.

 

  • Het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck breidt haar regionale kantoor in Japan uit om haar aanwezigheid op de Aziatische markt te versterken. Het bedrijf ziet grote groeimogelijkheden in de Asia-Pacific regio. Solar Duck is al actief in Japan en Maleisië. In Japan installeerde het een demonstratie-opstelling van haar drijvende zonnepanelen in de Tokyo Bay. In Maleisië ontwikkelt het een project voor de kust van Tioman Island.

 

  • De Italiaanse gasnetwerkbeheerder Snam heeft vijf start-ups gekozen die mogen deelnemen in de derde editie van haar accelerator programma HyAccelerator. Eén van de bedrijven is het Nederlandse Elestor. Deze innovatieve onderneming ontwikkelt een waterstofbromide flow-batterij, waarmee energie voor langere tijd kan worden opgeslagen. De eerste fase van het acceleratorprogramma bestaat uit een twee maanden durende kennismakingsperiode. Daarna gaan twee van de vijf winnaars verder gedurende een periode van vier maanden om te onderzoeken of het mogelijk is om de technologie in het systeem van Snam in te passen. Deze twee bedrijven krijgen gedurende een half jaar technische en financiële ondersteuning voor hun ontwikkelingen.

 

  • Het innovatieve bedrijf Paebbl, dat een innovatieve methode ontwikkelde om de mineralisatie van koolstofdioxide te versnellen, heeft een belangrijke mijlpaal behaald. Het bedrijf meldt dat het in haar pilotinstallatie een ton CO2 heeft weten om te zetten in een vaste CO3-verbinding. Het geproduceerde materiaal is te gebruiken als grondstof voor de bouw. Het bedrijf wil dit jaar nog een continu proces opstarten in een demonstratie-installatie die tien keer zo groot is als de huidige pilotplant. Dit wordt de derde opschalingsstap in anderhalf jaar tijd.

Op de foto: Chemelot

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl