HomeIndustrieKort nieuws: nieuws uit de North Sea Port en meer
Milieuvergunning prinses elisabeth eiland

Kort nieuws: nieuws uit de North Sea Port en meer

In de rubriek Kort Nieuws vandaag samenwerkingen, blijvende en vertrekkende CEO’s en de voortgang van de bouw van het Prinses Elisabeth Energie Eiland.

  • Daan Schalck blijft ook de komende zes jaar CEO van North Sea Port. Dat heeft het bestuur unaniem beslist. Schalck is sinds 2018 CEO van het havenbedrijf. Tijdens het mandaat van Schalck fuseerden Zeeland Seaports (Vlissingen en Terneuzen) en havenbedrijf Gent.

 

  • De Vlaamse clusterorganisatie voor chemie en plastics Catalisti heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Franse Axelera. Deze organisatie is gevestigd in de regio Auvergne-Rhône-Alpes en heeft 417 leden (bedrijven, onderzoekslaboratoria en opleidingsorganisaties) binnen de chemische sector in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Axelera werd opgericht door Arkema, CNRS, Engie, IFP Energies nouvelles, Solvay, Suez en Michelin.

 

  • Het Delftse scale-up bedrijf Whiffle gaat deelnemen in het start-up accelerator programma van TotalEnergies. In dit programma gaan de twee partijen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst samen te werken. Whiffle heeft zogenaamde Large Eddy Simulation (LES) technologie ontwikkeld waarmee het weersvoorspellingen kan doen en de elektriciteitsproductie van wind- en zonne-energie-installaties kan voorspellen.

 

  • Canopus Drilling Solutions Geothermal heeft 3 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Het bedrijf heeft een innovatieve technologie voor geothermische boringen ontwikkeld, waarmee sneller geboord kan worden en gemakkelijker kan worden gestuurd. De boortijd is hierdoor korter en het is gemakkelijker om vertakte structuren te boren.

 

  • De eerste van de 23 caissons voor het Belgische Prinses Elisabeth Energie Eiland is zo goed als klaar. De caissons worden in opdracht van Elia Transmission door het consortium TM Edison (DEME en Jan de Nul) gebouwd in de North Sea Port in Vlissingen. In totaal worden er 23 caissons gebouwd die de buitenmuren van het toekomstige energie-eiland vormen. De eerste wordt in de zomer afgezonken in de Noordzee. Eind 2026 zal het eiland klaar zijn en kan de installatie van de elektrische apparatuur starten.

 

  • Gisteren tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van BASF heeft Martin Brudermüller het stokje overgedragen aan Markus Kamieth, die vanaf nu de nieuwe CEO van het bedrijf is. Kamieth promoveerde in 1998 aan de Universiteit van Essen en kwam een jaar later in dienst van BASF. Sinds 2017 maakt hij deel uit van de raad van bestuur van het bedrijf. Brudermüller neemt na 36 jaar afscheid van de Duitse chemiereus.

 

  • Pryme heeft inmiddels dertig ton pyrolyse olie geproduceerd in haar installatie in de Rotterdamse haven. Het bedrijf verwerkte in totaal zo’n 40 ton plastic afval. De installatie werd tijdens de testruns op ongeveer vijftig procent van de capaciteit gebruikt. Pryme denkt in het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 500 ton pyrolyse olie te kunnen produceren.

Op de foto een rendering van het Prinses Elisabeth Eiland

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl