HomeDigitaliseringIndustry 4.0Kort Nieuws: Samsom naar Gasunie en SIF levert vanaf Maasvlakte-site
Nieuwe SIF Fabriek Tweede Maasvlakte

Kort Nieuws: Samsom naar Gasunie en SIF levert vanaf Maasvlakte-site

In de rubriek Kort Nieuws vandaag: oud-politicus Diederik Samsom aan de slag bij Gasunie, samenwerkingen tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven en SIF start productie Amerikaans offshore windproject vanuit nieuwe Maasvlakte fabriek.

Diederik Samsom

Diederik Samsom

  • Diederik Samsom is door de minister van Financiën benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van Gasunie. Samsom studeerde technische natuurkunde in Delft. Hij was kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans (2019-2024), Tweede Kamerlid (2003-2012) en fractievoorzitter (2012-2016) van de Partij van de Arbeid. Samsom was eerder lid van de Raden van Commissarissen van Energiebeheer Nederland en van North Sea Port. Ook was hij lid van de Raad van Advies van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling. Samsom begon zijn loopbaan bij Greenpeace, waar hij project- en campagneleider was.

 

  • North Sea Port is aangesloten bij Portbase, de Nederlandse digitale havengemeenschap. Voortaan kunnen data over de logistieke keten in de Zeeuwse havens via het Port Community System (PCS) van Portbase in heel Nederland worden gebruikt.

 

  • ChemistryNL heeft 160 duizend euro via een publiek-private samenwerking geïnvesteerd in een innovatief chemieproject. Het project is een samenwerking tussen Avebe en de Rijksuniversiteit Groningen. In het project wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van duurzame industriële processen om biopolymeren te produceren.

 

  • Vattenfall en ENTRANCE – Centre of Expertise Energy van de Hanze Hogeschool gaan samenwerken om studenten te helpen met hun eerste stappen op het gebied van de energietransitie. Het energiebedrijf heeft in het Eemshavengebied verschillende projecten in voorbereiding. Vattenfall stelt stageplekken en onderzoeksopdrachten ter beschikking van de studenten.

 

  • SIF gaat vanuit haar nieuwe fabriek op de Maasvlakte 54 monopiles en transition pieces leveren voor het Empire Wind 1 project van Equinor en de New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) in de VS. SIF zal naar verwachting in juli 2024 met de productie van de monopiles beginnen. De eerste stalen platen zijn geleverd op de site op de Maasvlakte en het eerste transition piece is al in productie in Roermond.

Op de foto: de nieuwe SIF Fabriek op de Maasvlakte

 

Delen: