HomeArchiefKrachtigste windturbine ter wereld Haliade-X bijna klaar

Krachtigste windturbine ter wereld Haliade-X bijna klaar

Begin dit jaar ondertekende GE een overeenkomst voor het installeren van de eerste prototype van de Haliade-X twaalf megawatt windturbine. Eind juni kwamen de vier torendelen van de turbine aan op de Maasvlakte. Het duurt dan ook niet lang voordat de 260 meter hoge windturbine zal beginnen met proefdraaien.

GE installeert het protoype van de Haliade-X offshore windturbine op de kust zodat men beter kan testen. Aan het begin van de exploitatieperiode verzamelt GE Renewable Energy de data die nodig zijn voor het verkrijgen van het Typecertificaat. Deze testen zijn een belangrijke stap in het commercialiseren van het product in 2021. Als de testen positief uitvallen, levert de offshore turbine een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Dan levert de turbine stroom voor maar liefst 16.000 huishoudens.

Testen

ECN part of TNO voert de testen uit. Peter Eecen, programmamanager Windenergie van ECN part of TNO: ‘Voor het ontwikkelen van turbines met een capaciteit van tien megawatt en meer zijn innovaties op verschillende gebieden nodig. Alleen al als het gaat om de aerodynamica, de kennis van de luchtstroming rond het rotorblad, bereiken we nieuwe grenzen in de natuurkunde. We moeten steeds nieuwe modellen ontwikkelen en die via uitgebreide metingen valideren. Het zijn innovaties waar we samen met GE aan werken.’

Internationaal project

De assemblage van de gondel van het Haliade-X twaalf prototype vindt in Saint-Nazaire plaats, de drie 107 meter lange LM-rotorbladen bouwt men in Cherbourg en de masten komen uit Sevilla. Alle onderdelen worden verscheept naar Rotterdam. Daar worden ze geassembleerd en geïnstalleerd.

Haliade-X

Het prototype in Rotterdam maakt deel uit van een investering van 320 miljoen euro in het Haliade-X project. Daarmee wil GE Renewable Energy een meer concurrerende bron van schone, duurzame energie ontwikkelen. De overeenkomst omvat een testperiode van vijf jaar en een 15-jarige periode van ‘fullservice’ exploitatie en onderhoud.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl