nieuws

Kremlin wil onderdeel Yukos verkopen

Publicatie

21 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – De Russische overheid wil het belangrijkste onderdeel van het olieconcern Yukos gaan verkopen. Yukos zou daardoor zijn grote belastingschuld kunnen betalen, maar gedegradeerd worden tot rompbedrijf. Het gaat om de productie-eenheid Yuganskneftegaz, dat zestig procent van de productie van Yukos voor zijn rekening neemt. Analisten schatten de waarde van dit Yukos-onderdeel op elf miljard euro, maar een anonieme Yukos-woordvoerder stelde gisteren dat de Russische staat het voor het einde van deze maand voor circa 1,75 miljard euro kwijt wil.
Yukos zelf maakte bekend dat het alles in het werk zal stellen om een gedwongen verkoop te voorkomen. Yukos zegt dat het Yuganskneftegaz 30,4 miljard dollar waard is. Op 31 december vorig jaar was Yukos 43 miljard dollar waard.
Het ministerie zei niet op welke termijn de verkoop door zou gaan. Door het nieuws kelderde het aandeel Yukos op de beurs met vijftien procent en de handel in het aandeel moest tijdelijk worden stilgelegd. Met de aankondiging van de verkoop van Yuganskneftegaz lijkt er geen hoop meer op een politieke oplossing van het conflict tussen Yukos en de Russsiche overheid.
'De deurwaarders hebben het hart van Yukos te pakken. Het lijkt erop dat een preventieve aanval is gelanceerd om de onderneming te vernietigen', aldus een analist.
Yukos moet nog minstens zes miljard euro aan achterstallige belastingen betalen, maar kan dat niet omdat op zijn activa door de belastingdienst beslag is gelegd. Een deel van de schuld, 2,8 miljard euro, had al op 7 juli betaald moeten zijn.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.