HomeTransitieWind- en zonne-energieKritiek op EC-voorstel versnelling vergunningsprocedures hernieuwbare energie
Zonnepark Sas van Gent-Zuid officieel geopend

Kritiek op EC-voorstel versnelling vergunningsprocedures hernieuwbare energie

De Europese Commissie heeft vorige week nieuwe noodmaatregelen opgesteld om hernieuwbare energieprojecten sneller te realiseren. Zo moet de vergunningenprocedure voor zonnenpanelen op daken worden verkort tot één maand en voor grote windparken tot zes maanden. Bedrijven en milieu-organisaties hebben kritiek op de plannen. 

Bedrijven in hernieuwbare energie doen hun beklag over het feit dat dit alleen om nieuwe projecten gaat, waarvoor nog geen vergunningen zijn aangevraagd. Hierdoor riskeren projecten die al in de pijplijn zitten, daar niet van te profiteren. Volgens de sector kan het gaan om honderden gigawatts zonne- en windprojecten die de administratieve procedures niet versneld kunnen doorlopen. Vertegenwoordigers van de zonne- en windenergiebranches vragen daarom ook om een versnelde procedure voor projecten die al op stapel staan.

Milieugroeperingen zijn sceptisch over de versnelde vergunningsprocedures omdat zij vrezen dat de natuurbeschermingswetten hierdoor niet voldoende worden gerespecteerd.

Op 24 november ontmoeten de Europese energieministers elkaar in Brussel om hier een akkoord over te sluiten.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl