HomeVeiligheidLees Industrielinqs 3 nu tijdelijk online

Lees Industrielinqs 3 nu tijdelijk online

Momenteel sluit Sabic op Chemelot de 55 jaar oude kraker Olefins 3 definitief. En al eerder gingen een van de zeven fabrieken voor de productie van polyetheen uit gebruik en staat later in het jaar nog een tweede op de nominatie om te stoppen. Toch is het geen direct gevolg van de huidige malaise in de Europese industrie, maar een doordachte strategie. ‘Bij het snoeien kunnen de tranen je in de ogen springen’, vergelijkt John Bruijnooge. ‘Maar als je tuin in het voorjaar weer groeit en bloeit als nooit tevoren, ben je dat al lang weer vergeten.’

Het thema van deze editie is onderhoud. Onderhoudsstops bieden momentum voor transitie Grote onderhoudsstops in de industrie worden vaak gebruikt om fabrieken te verbeteren, deels te vervangen of zelfs nieuwe fabrieken te integreren in bestaande clusters. Waar daarmee in het verleden vooral efficiëntie slagen werden gemaakt, lijkt nu de transformatie naar een duurzamere en toekomstbestendige industrie het leidend motief.

Ook is er aandacht in deze uitgave voor het sluiten van de waterkringloop. Dat kan maar kost te veel. Nu de beschikbaarheid van proces- of koelwater voor de industrie zomers op een aantal plekken nijpend wordt, lijkt het sluiten van de waterkringloop een voor de hand liggende oplossing. Hierbij wordt het effluent van de proceswaterzuiveringsinstallatie weer opgewerkt tot proceswater in plaats van het te lozen. De technologie om dit te realiseren is voorhanden, maar de praktijk is weerbarstig. Onder meer de economische factor speelt een remmende rol.

En vier bedrijven maakten werk van elektrificatie en delen in Industrielinqs 3 ter inspiratie hun verhaal. Elektrificatie van de industrie is verre van gemakkelijk. De transportinfrastructuur moet worden opgeschaald, er moet genoeg duurzame energie worden opgewekt en er zijn oplossingen nodig op het gebied van flexibiliteit. Maar daarnaast moeten bedrijven zelf ook nog in beweging komen.

Lees er meer over in de juni-editie van Industrielinqs. In de week van 3 juni bij de lezers op de mat en nu al tijdelijk online door te bladeren.

Ga naar Industrielinqs 3
Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl