HomeArchiefLiander start met congestiemanagement

Liander start met congestiemanagement

Liander past als eerste regionale netbeheerder congestiemanagement toe rond een knelpunt in het elektriciteitsnet. Met congestiemanagement verdeelt de netbeheerder efficiënter de schaarse capaciteit van het net in het Gelderse Neerijnen .

Congestiemanagement is een systeem om de beschikbare transportcapaciteit van het elektriciteitsnet te verdelen. Als het stroomaanbod of de stroomvraag groter is dan het net aankan, kan de netbeheerder met marktpartijen vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Liander maakt hierbij gebruik van het online platform Gopacs, een samenwerking tussen de regionale netbeheerders en Tennet.

Neerijnen

Uit onderzoek blijkt dat er in Neerijnen voldoende grootverbruikers, zoals tuinders, zijn die bij topdrukte op het elektriciteitsnet tegen een vergoeding minder elektriciteit willen verbruiken. Of die juist extra elektrisch vermogen willen leveren. Liander richt het systeem momenteel in en werft nog deelnemers. De netbeheerder verwacht het daadwerkelijk congestiemanagement voor het eerst in het najaar in te zetten. Dan kan de piekvraag het aanbod aan netcapaciteit overstijgen. Door de toepassing van congestiemanagement kan een aantal bestaande transportbeperkingen van klanten in Neerijnen worden opgeheven worden. Het mechanisme creëert echter nog geen ruimte voor extra uitbreiding of nieuwe aanvragen.

Flexmarkt

De toepassing van congestiemanagement past in de oplossingen om het bestaande net slimmer te benutten. Eerder ontwikkelde Liander al flexibiliteitsmarkten in Nijmegen en Zuidplaspolder. Verder vinden er in Amsterdam en Gelderland proeven plaats met smart charging, waarbij het laden van elektrische auto’s wordt afgestemd op de beschikbare capaciteit van het net.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl