HomeArchiefMagnetische sanering verwijdert bestrijdingsmiddel

Magnetische sanering verwijdert bestrijdingsmiddel

Wetenschappers van de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg kunnen de omstreden herbicide Glyfosaat effectief verwijderen via magnetische sanering. Met behulp van magnetiet nanodeeltjes vangen ze het glyfosaat, waarna de deeltjes met magneten uit het water te vissen zijn.

Glyfosaat is een van de meest gebruikte herbiciden, maar door zijn vermoedelijke toxiciteit is het tegelijkertijd het meest omstreden. Overmatig gebruik kan leiden tot te hoge waterconcentraties. Daarom is een eenvoudige toolkit nodig om glyfosaat en zijn belangrijkste metaboliet uit water te verwijderen.

Magnetische sanering

Onderzoekers van de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg ontwikkelden een methode voor de magnetische sanering van glyfosaat. Ze konden de glyfosaat-concentratie in zowel kunstmatige als echte watermonsters terugbrengen tot onder de maximaal toegestane waarde of zelfs onder de analytische detectiegrens.

De chemische structuur van glyfosaat maakt een snelle en stabiele covalente binding aan het oppervlak van magnetiet (Fe3O4) nanodeeltjes mogelijk. Die deeltjes fungeren als vangers en dragers voor magnetische verwijdering. Het kleine formaat van de nanodeeltjes (~20 nm diameter) zorgt voor een groot actief gebied.

Praktisch toepasbaar

De combinatie van efficiënte sanering met goedkope en recycleerbare magnetiet nanodeeltjes suggereert een eenvoudige methode voor de duurzame verwijdering van glyfosaat. De onderzoekers denken dan ook dat het concept kan leiden tot een algemene aanpak om deze klasse van organofosforverbindingen uit het water te verwijderen.

Meer over het onderzoek is te vinden op de site van Nature

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl